Mașinile abandonate vor fi ridicate și în baza unor sesizări online. Modificări importante în legislația privind vehiculele fără stăpân

Mașinile abandonate vor fi ridicate și în baza unor sesizări online. Modificări importante în legislația privind vehiculele fără stăpânScandal mașini electrice în privința autonomiei. Sursa Foto: Arhiva EVZ

De acum înainte, proprietarii de mașini vechi mai au un motiv de îngrijorare, dacă nu au grijă de ele. Se pot trezi fără automobile, mai ales dacă sunt pe domeniul public, printr-o procedură foarte rapidă.

Sesizările cu privire la mașinile abandonate pe domeniul public vor putea fi făcute și online, prim e-mail sau prin completarea unui formular online. Guvernul a modificat legislația ce reglementeză regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe spațiul public. Actul normativ adoptat clarifică și noțiunea de vehicul și stabilește procedura de urmat în cazul ridicării autoturismelor abandonate.

Guvernul a modificat legislația privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe spațiul public, printr-o hotărâre ce modifică normele metodologice de aplicare a Legii nr. 421/2002. Potrivit legislației, după ce sunt ridicate de pe domeniul pubic, autorități pot vinde mașinile abandonate sau le pot scoate din circulație și casa. Din 2020, cei care-și abandonează mașinile riscă să rămână fără ele după numai șase luni, nu după un an, așa cum era înainte.

Conform noilor modificări, sesizările legate de mașinile abandonate pe domeniul public vor putea fi făcute și online. Cei interesați vor putea transmite reclamația prin e-mail sau, acolo unde este posibil, printr-un formular completat online,

Pe lângă posibilitatea transmiterii online, cetățenii mai pot sesia astfel de informații primarului sau poliției locale prin scrisori trasmise prin serviciul poștal sau de curierat, dar și prin viu grai, așa cum se întâmplă și în prezent.

O nouă definiție pentru vehiculul abandonat

Actul normativ adoptat de Guvern completează și noțiunea de vehicul, oferind o definiție mai amplă.

„Prin vehicul se înțelege orice sistem mecanic, cu sau fără mijloace de autopropulsare, destinat utilizării ca mijloc de transport persoane și/sau bunuri pe o cale de comunicație terestră, subterană, aeriană sau pe apă ori destinat efectuării de servicii sau lucrări”, se arată în Hotărârea de Guvern.

În prezent, la definirea vehiculului, nu se face nicio referire la sintagma „cu sau fără mijloace de autopropulsare”.

Atribuții noi pentru pentru primari

O altă modificare vizează procesul-verbal de constatare ce trebuie completat la identificarea unui vehicul părăsit. În proiect este prevăzută semnarea documentului doar de către un martor, alternativ cu efectuarea de fotografii din care să rezulte situația vehiculului. Imaginile trebuie să prezinte, în mod obligatoriu, data și ora forografierii.

Noile norme metodologice stabilesc atribuțiile primarilor și ale conducătorilor secțiilor de poliție de a încheia protocoale pentru stabilirea modalităților concrete de colaborare pentru aplicarea legislației privind mașinile abandonate pe domeniul public.

În proiect este preluată, din normele actuale (HG 156/2003), competența primarilor de a asigura identificarea și amenajarea unor locuri destinate depozitarii vehiculelor fără stăpân, a vehiculelor abandonate, precum și a bunurilor aflate în interiorul acestora. În plus, primarul va fi cel care va transmite către autoritatea care a efectuat înmatricularea sau înregistrarea o copie a dispoziției prin care vehiculul a fost radiat, după cum arată avocatnet.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News