Capcanele mașinilor second-hand. La ce trebuie să fiți atenți

Capcanele mașinilor second-hand. La ce trebuie să fiți atenți Sursa foto: Arhiva EVZ

Sute de maşini second-hand, vândute în celebrele parcuri auto, au fost oprite de la vânzare de comisarii de la Protecţia Consumatorilor. Funcționarii au descoperit o mulţime de nereguli. Operatorilor le-a fost dat un termen pentru remedierea neconformităților.

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au oprit de la vânzare 618 maşini second-hand. Aceștia au descoperit, în urma unor controale, că vânzătorii nu ofereau cumpărătorilor nici măcar informaţii esenţiale despre autoturisme. Nici chiar anul de fabricaţie sau tipul de combustibil ori capacitatea cilindrică.

Operatorii parcurilor auto cu mașini second-hand amendați

Mai mult, reprezentanţii parcurilor auto, unde maşinile-second hand erau vândute, nu ofereau cumpărătorilor garanţia minimă legală de un an. Erau cazuri când păcăleau clienţii că vor avea parte de garanţie. Ei nu o putem onora pentru că nu aveau contracte cu service-uri autorizate pentru asigurarea garanţiei.

„ Comisarul Șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Sud-Muntenia Ploiești, Ion Iordăchescu  a ordonat un control tematic. Astfel, în perioada 26 septembrie-20 octombrie 2023, comisarii din cadrul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor - Regiunea Sud-Muntenia au desfășurat o acțiune de verificare a respectării prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor la comercianții de autovehicule rulate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au fost verificați 41 de operatori economici, aplicându-se 49 de sancțiuni (27 avertismente si 22 amenzi în valoare de 123 000 lei).

618 mașini second-hand cu deficiențe

Pentru deficiențele constatate s-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare, până la remedierea deficiențelor, pentru un număr de 618 autovehicule.

Principalele deficiențe constatate au fost:

1.Autovehiculele rulate aflate la comercializare nu aveau afișate, sau erau incomplete, informațiile esențiale de care trebuie să beneficieze consumatorii. De exemplu: marca, capacitate cilindrică, tip combustibil, an de fabricație, anul primei inmatriculari, informații privind verificarea kilometrajului, existența eventualelor daune, numărul de proprietari anterior, termen de garanție, etc.

  1. Nu se acorda garanția minimă legală de un an de zile petru auto-rulate.
  2. Nu existau contracte cu unități service autorizate, pentru asigurarea garanției.
  1. Neconcordanță între informațiile prezentate și cele din documentele autovehiculului.

În perioada următoare instituția va continua acțiunile de supraveghere si control a modului în care operatorii economici din domeniu respectă drepturile consumatorilor!". Informația a fost postată pe pagina de Facebook a Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Sud-Muntenia Ploieşti, potrivit antena3.ro.