Maşina de spălat le-a emancipat pe femei

Maşina de spălat le-a emancipat pe femei

Aceasta este concluzia Bisericii Catolice, potrivit căreia tehnologia modernă le-a oferit mai mult timp liber gospodinelor.

Apariţia maşinii de spălat automate a fost un factor decisiv pentru emanciparea femeilor, depăşind ca im por tanţă pilulele contraceptive şi eliberând generaţii întregi de reprezentante ale sexului frumos de sub „jugul” îndatoririlor gospodăreşti. Nu este o glumă, ci aprecierea Vaticanului cuprinsă într-un editorial publicat în ziarul oficial al Sfântului Scaun, „L’Osservatore Romano”, cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii.

Titlul articolului, „Maşina de spălat şi emanciparea femeilor: pune detergentul, închide capacul şi relaxează-te!”, parafrazează mesajele bilingve ale modelului „Washy Talky”, produs de Electrolux şi lansat în India, care le reamintea gospodinelor neatente cum se foloseşte maşina de spălat. Tehnologia modernă pare a fi răspunsul găsit de către Vatican la întrebarea privind factorii care au avut cea mai mare contribuţie în emanciparea femeilor occidentale în secolul al XX-lea, deoarece le-a oferit mai mult timp liber şi posibilitatea de a se angaja.

„Dezbaterea este în continuare deschisă. Unii spun că a fost pilula contraceptivă, alţii că legalizarea avortului sau posibilitatea de a lucra în afara casei. Iar alţii merg şi mai departe: maşina de spălat”, se arată în editorialul citat de „The Independent”. Chiar dacă primele modele au fost scumpe şi nu foarte fiabile, tehnologia a avansat foarte mult în ultimele decenii, făcând posibilă „imaginea unei superfemei, zâmbitoare, aranjată şi radioasă, înconjurată de electrocasnice”, aşa cum descrie „L’Osservatore Romano” femeia modernă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Campanie împotriva violenţei

Articolul a provocat reacţii virulente din partea unor comentatori şi politicieni din Peninsulă, care afirmă că Vaticanul trece foarte uşor cu vederea lucruri mult mai importante. „În loc să intre într-o dezbatere abstractă asupra feminităţii, ar fi mai bine dacă «L’Osservatore Romano» ar discuta despre realitate, de exemplu despre frica pe care multe femei o simt încă, pe străzi sau între pereţii propriilor cămine”, a reacţionat Paola Concia, parlamentar al Partidului Democratic, de opoziţie, într-o declaraţie pentru cotidianul italian „La Stampa”. Una dintre principalele teme ale Zilei Internaţionale a Femeii a fost stoparea violenţei împotriva femeilor.

Chiar dacă riscă să provoace reacţii dure din partea feministelor, preferinţa Vaticanului pentru maşina de spălat în defavoarea pastilelor contraceptive nu este însă surprinzătoare. Biserica Ca tolică a avut întotdeauna o poziţie foarte critică faţă de medicamentele contraceptive.

Papa Benedict al XVI- lea a condamnat contracepţia din cauză că „neagă ade vărul intim al iubirii conjugale, prin care este transmis darul divin al vieţii” şi i-a îndemnat pe far macişti să arunce pastilele „de a doua zi”.