Campania de imunizare a populației contra COVID-19 a demarat, iar românii speră să spună adio măștii de protecție cât mai repede. Însă experții nu ne dau motive de optimism.
Când nu va mai fi nevoie de mască de protecție COVID-19? Este întrebarea care preocupă românii, ce speră că odată cu vaccinarea unei mase critice a populației vom spune adio măștii. Medicul Alexandru Rafila explică însă că renunțarea la mască se va baza pe studii științifice.
Renunțarea la mască va fi o decizie tehnică și se va baza pe studii științifice
Deputatul PSD Alexandru Rafila consideră că renunțarea la mască va fi o decizie strict tehnică. Aceasta va baza pe studii științifice realizate de organisme internaționale. „Eu nu pot să dau un termen când se va renunța la mască. Dar dacă acest obiectiv, al unei acoperiri vaccinale de 70%, va fi realizat, cu siguranţă utilizarea măştii va intra în discuţia specialiştilor. Vor exista recomandări care, în funcţie de fiecare stat, vor fi adoptate”, a declarat specialistul microbiolog.
Rafila: Cu siguranţă, în acest an vom purta mască COVID-19
Întrebat, luni, ce procent din populație ar trebui să se vaccineze pentru a se renunța la mască, Rafila a răspuns: „Renunţarea la mască va fi o decizie tehnică, adică renunţarea la mască se va baza pe studii ştiinţifice realizate de organisme internaţionale, de exemplu Centrul European de Control al Bolilor. Va exista o poziţie din partea Uniunii Europene care să ţină cont de acoperirea vaccinală din fiecare stat membru şi situaţia la nivelul UE”.
Întrebat dacă împărtășește opinia medicului Adrian Streinu-Cercel, care consideră că vom purta mască încă doi ani, specialistul a explicat: „Pe măsură ce imunizarea populaţiei în UE se va realiza, se vor realiza şi studii care să recomande prelungirea utilizării măştii sau o scurtare a intervalului de utilizare a măştii. Cu siguranţă însă, în acest an vom purta mască".
Este redeschiderea școlilor o soluție fezabilă?
Deputatul PSD le-a reproșat guvernanților și faptul că sunt efectuate prea puține teste. Un domeniu care îl îngrijorează este redeschiderea școlilor și înscrierea greoaie a cadrelor didactice în vederea vaccinării.
„Am asistat la câteva lucruri foarte îngrijorătoare care au succedat anunțului președintelui, respectiv pozițiile reprezentanților Ministerului Sănătății. Au indus ideea că vaccinarea cadrelor didactice va condiționa deschiderea școlilor. Faptul nu va putea fi posibil decât peste foarte, foarte mult timp. Pe de o parte, discutăm de sute de mii de cadre didactice, care nu au suficiente informații cât să se decidă asupra vaccinării. Pe de altă parte, limitarea înscrierilor și a cantităților de vaccin e tot un factor care va întârzia vaccinarea cadrelor”, a precizat medicul.