În urmă cu trei zile semnalam că situația legată de Sindromul Havana este o problemă serioasă, îngrijorătoare. Președintele Biden a semnat, în urmă cu o săptămână, proiectul Legea Havana. Au apărut acum mărturiile diplomaților și spionior americani afectați.
Casa Albă a emis recent un nou avertisment cu privire la Sindromul Havana către personalul de politici de la Pentagon. În acest avertisment li se spune ca imediat să fugă din zonă și să raporteze orice experiență de presiune, sunet sau căldură în cap.
Proiect de lege, semnat de președintele Biden, se vrea a spori sprijinul pentru oficialii americani care suferă de misteriosul sindrom neurologic cunoscut sub numele de Sindromul Havana.
"Funcționarii publici, ofițerii de informații, diplomații și personalul militar din întreaga lume au fost afectați de incidente sanitare anormale", a spus Biden într-o declarație după semnarea proiectului de lege. „Unii se luptă cu leziuni cerebrale debilitante care și-au restrâns carierele de servire a națiunii noastre”.
Acum au apărut în presă mărturii cutremurătoare a celor afectați de această boală misterioasă, care dărâmă teoriile unora că sindromul nu există, deși au fost dignosticate 200 de persoane, printre care și un copil dintr-o familie de americani detașată în misiune în Columbia.
Diplomații americani afectați de Sindromul Havana au împărtășit unei jurnaliste de la NBC News simptomele traumatizante ale afecțiunii care i-a lăsat cu „creierul prăjit” și le-a distrus cariera. Plângând, una din victime a respins categoric afirmațiile că boala nu există.
Ce au povestit trei oameni afectați de Sindromul Havana
Tina Onefur, Kate Husband și partenerul soțului Doug Ferguson lucrau pentru Departamentul de Stat al SUA, într-o clădire din Havana, capitala Cubei.
Sindromul a apărut pentru prima dată la ambasada din Havana în 2016, cu multe luni înainte ca Onefur, soțul ei și prietenul lor Ferguson să fie diagnosticați. Acela a fost începutul. De atunci, Sindromul Havana a afectat peste 200 de americani din întreaga lume, în special diplomați și spioni.
Într-un interviu pentru NBC News, difuzat în această săptămână, cei trei au descris în detaliu simptomele lor, care includ pierderea auzului, dureri de cap severe, probleme de memorie, amețeli și chiar leziuni ale creierului, scrie Daily Mail.
Tina Onefur este filmată plângând în hohote în timp ce povestea că acum poate lucra doar două ore pe zi de acasă din cauza leziunilor cerebrale diagnosticate de medic. Ea a spus că spăla vasele într-o noapte din martie 2017 la casa ei din Havana, Cuba, când s-a trezit brusc depășită de o durere cum nu mai întâlnise.
„Sunt patru ani și jumătate de dureri de cap chinuitoare, sunt patru ani și jumătate de când îmi pierd echilibrul, patru ani și jumătate de degradare a vederii. Este o leziune invizibilă”, a spus Tina Onefur despre boala care i-a schimbat viața.
A descris ce s-a petrecut în acea seară din martie 2017.
Copiii se jucau la etaj și eu stăteam la fereastra bucătăriei și dintr-o dată am simțit că sunt lovită de ceva. Parcă aș fi fost apucată de o mână invizibilă și nu puteam face nicio mișcare. Oamenii nu înțeleg ce poate face acest tip de leziuni cerebrale ”.
Reportera televiziunii americane a intervievat și un cuplu de americani, ambii soți „atacați” și diagnosticați cu Sindromul Havana.
Într-un cartier din apropiere din Havana, în lunile de iarnă ale anului 2016, locuiau Kate Husband și Doug Ferguson, doi americani din Michigan. Ei lucrau zilnic în ambasada SUA, iar serile și nopțile le petreceau în casa lor comună din suburbie.
Ei povestesc că, în perioada aceea, nopțile lor ar fi adesea întrerupte de un zgomot ciudat, puternic și pătrunzător care pare să vină din curtea lor.
„A fost persistent, cam la același nivel tot timpul”, a spus soțul despre sunetul strident, pe care nu au reușit niciodată să-l identifice, adăugând că era „foarte, foarte tare” și „nimic cu care să nu poți conviețui”.
Ferguson a reușit să surprindă zgomotul misterios pe telefonul său și a redat înregistrarea în timpul interviului.
Sunetul înregistrării - un sunet de înaltă frecvență care seamănă într-o oarecare măsură cu un fluier de câine - este izbitor de asemănător cu un sunet redat într-o înregistrare făcută de o celebră agenție de presă în anul 2017, care a scos prima în atenția publicului acest sindrom.
Când a fost întrebat dacă alte persoane din cartierul lor au auzit aceleași sunete și au fost afectate de simptome similare, Doug Ferguson a spus că așa a auzit.
„În dreapta noastră, era o altă familie angajată a ambasadei, iar apoi oamenii din stânga noastră și de vizavi erau amândoi angajați ai ambasadei canadiene și toate persoanele din cele patru gospodării au fost diagnosticate.”
După ce a simțit o serie de simptome grave în următoarele luni, cuplul a fost examinat de neurologi la Universitatea din Pennsylvania.
La începutul anului 2017, Ferguson a primit permisiunea de a se întoarce la muncă, dar soției lui medicii i-au pus diagnosticul de leziuni cerebrale și ulterior a fost trimisă să primească tratament. Nici acum nu e recuperată.
Ea s-a retras din munca pentru Departamentul de Stat pe motiv de handicap medical.
Soțul a mai dezvăluit în timpul interviului că încă suferă de probleme de echilibru asociate cu leziunile cerebrale, o senzație care ar declanșa crize violente de greață și o ceață care face dificile chiar și cele mai elementare sarcini.
Femeia a explicat că are chiar dificultăți în a ține evidența a ce zi este și a dezvăluit că trebuie să noteze totul într-un caiet. „Acum, viața mea e într-un caiet - un calendar deschis în permanență în centrul spațiului meu.”
Între timp, simptomele lui Ferguson au fost mai puțin severe. Și-a revenit, iar acum lucrează pentru ambasada SUA la Paris. Cuplul locuiește împreună în capitala Franței.