Evenimentul Zilei > International > MĂRTURIE fără precedent la VÂRF: Lumea Arabă a EXPLODAT din greșeala CIA!
MĂRTURIE fără precedent la VÂRF: Lumea Arabă a EXPLODAT din greșeala CIA!

MĂRTURIE fără precedent la VÂRF: Lumea Arabă a EXPLODAT din greșeala CIA!

Agențiile de informații americane au apreciat greșit capacitatea Al-Qaida de a profita de pe urma haosului din Orientul Mijlociu și a se întări, după lichidarea lui Bin Laden, se arată într-o carte a unui fost director adjunct al CIA.

Anterior, mai mulți oficiali ai serviciilor de informații americane au recunoscut eșecul în anticiparea modului în care va evolua „Primăvara arabă”, care a dărâmat o serie de regimuri în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Însă erorile Washingtonului au fost agravate de o serie de analize care prevedeau că schimbările politice din regiune vor fi devastatoare pentru Al-Qaida.

În cartea The Great War of Our Times, care urmează să fie lansată curând, și din care o copie a ajuns la Washington Post,  fostul director adjunct al CIA, Michael Morell, afirmă:

„Am crezut și am informat factorii politici că această explozie de revolte populare va produce distrugeri Al-Qaida prin subminarea imaginii grupului.”

Rezultatul a fost însă total opus, arată Morell:

„Primăvara Arabă a fost o binefacere pentru extremiștii islamici din Orientul Mjlociu și Africa de Nord. Din perpectivacombaterii terorismului, Primăvara Arabă s-a transformat în iarnă.”

Această recunoaștere a eșecului este una dintre cele mai răvășitoare despre contra-performanțele CIA într-o perioadă extrem de tulbure, cu atât mai mult cu cât ea aparține unui oficial de prim rang al Agenției.

La patru ani după primele proteste de stradă din Tunisia, care au constituit semnalul Primăverii Arabe, Al-Qaida și descendenții săi au realizat serioase câștiguri teritoriale, dar și de capacitate ofensivă, în țări ca Egipt, Libia, Siria, Irak și Yemen.

Oficiali americani au declarat recent că se așteaptă ca conflictele exploatate de extremiști să mai dureze cel puțin zece ani, scrie cotidianul american.

Morell arată că, deși ISIS pare să se concentreze mai ales pe ambițiile sale regionale, din punct de vedere ideologic nu există nici o deosebire față de Al-Qaida:

„Statul Islamic și-a anunțat intențiile de a ne ataca. La fel ca Bin Laden.”

CIA a refuzat să facă vreun comentariu în legătură cu criticile de o duritate fără precedent ale lui Morell. Acesta a fost director adjunct al Agenției între 2010 și 2013, în 2011 ținându-i chiar locul directorului Leon Panetta, numit secretar al Apărării.