Mărturie în Comisia SRI: O notă a serviciilor secrete l-a eliminat pe Hellvig din Guvern

Mărturie în Comisia SRI: O notă a serviciilor secrete l-a eliminat pe Hellvig din Guvern

Președintele Comisiei parlamentare de control a activității SRI, Claudiu Manda, a spus, ieri, în exclusivitate pentru Evenimentul Zilei, că fostul președinte al Agenției Naționale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a relatat, la audierile de miercuri, că actualul director SRI, Eduard Hellvig, a fost acuzat de incompatibilitate înainte de alegerile parlamentare din 2012, când era ministru în Guvernul USL, în baza unor note informative pe care SRI le-a transmis la vremea respectivă ANI

Horia Georgescu ne-a spus că SRI trimitea către ANI note, informări, cum vreți să le spuneți, în spețe de interes pentru ANI – incompatibilități și conflict de interese – în baza unui protocol. L-am întrebat dacă poate să dea nume concrete. A spus că nu-și amintește. Atunci l-am întrebat noi punctual despre dl. Hellvig. «Da, am primit o informare», ne-a răspuns Georgescu”, a declarat, pentru EVZ, președintele Comisiei parlamentare de control SRI.

Dosar instrumentat politic

Pe 9 noiembrie 2012, ANI a anunțat că Eduard Hellvig, la momentul respectiv ministru PNL al Dezvoltării în primul Guvern USL Victor Ponta, se afla în conflict de interese, întrucât pe lângă funcția ministerială deținea și pozițiile de director la o firmă, angajat ca cercetător în sțiințe politice în altă societate, în timp ce încasa salariu și de la o bancă de celule stem.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma acuzațiilor făcute de ANI, Hellvig a demisionat din Guvern. Acesta susținea, în aprilie 2013, că procesul său „e unul instrumentat politic”, iar acuzațiile care i se aduc sunt „o mizerie”, prin care se dorea ca USL să piardă alegerile parlamentare din 2012 și prezidențialele din 2014.

„Înțeleg care este atacul, e de la faptul că sunt secretar general al PNL și că am fost alături de președintele Crin Antonescu din 2009. Motivul e să nu ajungem în 2014, să nu câștigăm alegerile din 2012 și că nu câștigăm prezidențialele din 2014”, declara Hellvig.

Inexistența incompatibilității

În decembrie 2014, Hellvig a câștigat definitiv procesul cu ANI la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Curtea de Apel București a respins contestația depusă de ministrul liberal la decizia de incompatibilitate dată de ANI. Decizia, care nu a fost definitivă, a fost atacată la ICCJ. Magistrații Curții Supreme au admis recursul actualului director SRI. Sentința este definitivă și irevocabilă.

Protocoale neștiute de Comisia SRI

Președintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI a declarat, după audierea lui Horia Georgescu, de miercuri, că nu știa de un protocol semnat în anul 2011 între ANI și SRI, după cum a afirmat fostul președinte al ANI, în fața membrilor comisiei. Protocolul se află în arhiva ANI, la Biroul de Documente Secrete, conform afirmațiilor lui Georgescu.

„(N.r. — Horia Georgescu) A spus că în 2011 s-a semnat un protocol între ANI și SRI. Precizez că printre cele 65 de protocoale pe care le-am primit de la SRI nu se află niciunul cu ANI. Solicităm acest protocol de la ANI și din arhiva SRI”, a spus Manda.

Zile onomastice, la K2, cu SRI-iști, politicieni și justițiari

Manda a mai declarat după audierea timp de cinci ore a fostului şef al ANI, că acesta din urmă a relatat despre zilele onomastice la care au participat persoane din conducerea SRI şi politicieni, o confirmare a dezvăluirilor EVZ din serialul „Noi suntem Statul!” referitoare la chermeze informale între lideri SRI, DNA și politicieni. Întrebat dacă la aceste întâlniri a participat şi Laura Codruţa Kovesi, Manda nici nu a confirmat, nici infirmat. „Ne-a relatat despre o zi onomastică a domniei sale, la care au participat persoane din conducerea SRI şi persoane politice, despre zile de naştere ale şefului SRI, la vremea respectivă, şi prim-adjunctului la vremea respectivă, care se ţineau la K2”, potrivit lui Manda.