Bolton relatează în cartea sa câteva momente cheie. E vorba, în primul rând, de o discuție pe care cei doi au avut-o în 2017 despre nemulțumitrile lor privind acordul nuclear încheiat cu Iranul în 2015. Potrivit lui Bolton, Trump i-ar fi spus: „Să îi spui lui Bibi (Netanyahu n.r.) că, dacă folosește forța, îl voi sprijini. I-am spus și eu asta, dar să îi spui și tu din nou”.

Fostul consilier în domeniul securității naționale reamintește, de asemenea, mai multe discuții despre eficiența disuasiunii americane față de regimul din Iran,  pe care le-a purtat cu șeful militar de atunci al SUA Joseph Dunford, secretarul de stat Mike Pompeo și alți oficiali de top ai Administrației Trump. Potrivit lui Bolton, nici el, nici Dunford sau Pompeo nu aveau nicio speranță că Iranul își va schimba comportamentul din cauza așa-zisei „presiuni maxime” exercitate de Administrația Trump.

Bolton spune în cartea sa că în acele discuții din culise s-a ajuns la concluzia că acțiunile lui Trump au trimis un mesaj liniștitor Republicii Islamice, și anume  că Trump nu este dispus să riște o lovitură preventivă împotriva programului nuclear al Teheranului. Convinși că Trump nu voia să lanseze un atac, Bolton, Dunford și Pompeo au vrut să păcălească regimul de la Teheran că o lovitură este încă posibilă, asta pentru a-i descuraja pe ayatollahi să încerce să obțină arma nucleară.


Mike Pompeo sare pentru Trump. John Bolton, un „trădător”, un „mincinos”

Trump își amenință fostul consilier: „Bombele vor cădea pe el!”


În cartea lui Bolton nu există nicio mențiune despre o eventuală dorință a lui Trump de a organiza lovituri împotriva programului nuclear al Iranului. Asta deși au existat discuții frecvente despre lovituri limitate asupra intereselor iraniene, după ce Teheranul a doborât costisitoarea dronă americană RQ-4A Global Hawk și a folosit milițiile pe care le finanțează pentru a ataca interesele americane și pe aliații SUA, Trump s-a arătat întotdeauna îngrijorat de posibilitatea ca americanii să  ucidă  prea mulți soldați inamici, iar acest lucru va provoca o escaladare a confruntărilor.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE