Un fost agent al STASI, condamnat la 10 ani pentru o crimă comisă în urmă cu 50 de ani 

Un fost agent al STASI, condamnat la 10 ani pentru o crimă comisă în urmă cu 50 de ani 

Martin Naumann, fost ofițer al STASI, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru o crimă pe care a comis-o în urmă cu 50 de ani. Este pentru prima dată când un fost membru al poliției secrete est-germane a fost condamnat pentru o astfel de crimă de la căderea Zidului Berlinului.

Martin Naumann are acum 80 de ani

Fostul agent al STASI a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru că a ucis un polonez în 1974 în timp încerca să fugă în Occident. Mai exact, fostul agent al Stasi, un bătrân de 80 de ani identificat de instanță drept Martin N., a fost găsit vinovat că l-a împușcat pe tânăr în spate în timp ce încerca să treacă printr-un ultim punct de control.

În urma unui proces istoric, instanţa l-a găsit vinovat pe Martin Naumann de crimă pentru că l-a împuşcat pe Czeslaw Kukuczka în anul 1974. Instanţa are „convingerea indubitabilă” că Naumann a fost autorul împuşcăturilor care au costat viaţa fugarului de 38 de ani, a declarat preşedintele tribunalului, Bernd Miczajka.

Chiar dacă nu a acţionat „din motive personale, el a executat fără milă un act planificat de STASI”. Și chiar dacă „a acționat la ordinul superiorilor săi, acțiunile sale nu erau justificate nici de legea federală germană, nici de legea aplicabilă în Germania de Est la acea vreme”, a spus  judecător în instanță.

undefinedMartin Naumann, fost ofițer al STASI. Sursa foto. Wikipedia

Procuratura germană ceruse 12 ani de închisoare

Procuratura germană ceruse 12 ani de închisoare pentru fostul locotenent. Bătrânul a respins acuzaţia prin intermediul avocaţilor săi, care au cerut achitarea sa. Presa mai spune că el nu vorbit niciodată în faţa judecătorilor.

Acest proces înregistrat este punctul culminant al unei lungi investigaţii desfăşurate şi de partea poloneză. El a fost posibil doar prin apariţia unor noi informaţii găsite de doi istorici în arhivele STASI în 2016, care fac legătura între inculpat şi moartea fugarului, şi descoperirea de noi potenţiali martori.

Procesul a aruncat ţara înapoi în timpul Războiului Rece, o perioadă în care Germania a fost împărţită în două de Cortina de Fier între RFG în vest şi RDG în est, scrie politico.eu.

Revista presei