Marko face cu ochiul alianţei PSD-PNL

Marko face cu ochiul alianţei PSD-PNL

UDMR ar putea lăsa PDL singur la guvernare, numai să-şi asigure scaunele puterii şi după 2012, alături de liberali şi social-democraţi.

În timp ce Crin Antonescu şi Victor Ponta se pregătesc să bată palma pentru unificarea opoziţiei, liderii UDMR caută o "repoziţionare politică" pentru a se asigura că nu vor rămâne în afara guvernării după următoarele alegeri. Cu gândul la profitul electoral, conducerea UDMR, prin vocea lui Marko Bela, dă semnalul unei posible retrageri de la guvernare şi a apropierii de liberali şi social- democraţi, în viitorul pact politic.

UDMR nu jură "iubire veşnică" PDL

"În următoarea perioadă vom avea mari dileme legat de coaliţia actuală. Ce oportunităţi avem, cât mai rămânem... Situaţia se schimbă de la săptămână la săptămână şi trebuie analizată în permanenţă. Trebuie să ştim din timp cu cine putem să negociem, cum ne pozitionăm, astfel încât să câstigăm alegerile", a spus Marko Bela într-o şedinţă a liderilor Uniunii, la Târgu-Mureş, potrivit unei înregistrări publicate de Hotnews.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit aceleeaşi surse, Marko Bela le-a transmis liderilor formaţiunii că UDMR trebuie să fie şi după 2012 partid parlamentar, să aibă o politică de coaliţii, dar "fără să jure iubire veşnică lui Traian Băsescu, PDL, PNL sau PSD".

Viziunea lui Marko va fi preluată de Kelemen Hunor, candidat la şefia UDMR şi cotat cu prima şansă de câştig. Membru în echipa lui Boc, Kelemen Hunor ar putea susţine însă sacrificiul de moment, părăsirea puterii, în schimbul garanţiei că UDMR va face parte din guvern şi după 2012.

De altfel, Kelemen Hunor a declarat că va preda "proiectul politic" al UDMR lui Laszlo Borbely, cunoscut susţinător al apropierii de social-democraţi. Potrivit surselor din cadrul formaţiunii, Borbely militează activ în această perioadă pentru alegerea lui Kelemen la şefia UDMR.

Mai mult, UDMR a căutat în ultimele luni numeroase pretexte pentru a ieşi de la guvernare. Anul trecut a pus presiune pe PDL pentru adoptarea legii educaţiei, iar scandalul era cât pe ce să provoace o ruptură între membrii Coaliţiei.

Recent, Kelemen Hunor a anunţat că UDMR vrea adoptarea a două proiecte, Statutul minorităţilor naţionale şi legea reorganizării regiunilor de dezvoltare, pe care PDL nu le susţine. De pildă, Statutul minorităţilor este blocat de şase ani în parlament tocmai de democrat-liberali.

Antonescu promite UDMR şase ani la guvernare

În acest timp, Ponta şi Antonescu transmit invitaţii constante către UDMR de a se alătura "alianţei opoziţiei".

Liderul PNL a propus Uniunii, ieri, într-un interviu citat de mediafax.ro, şase ani de guvernare, dacă renunţă la PDL. "La sfârşitul lunii februarie, UDMR are un congres. Nu sunt, din punctul meu de vedere, temeiuri să afirmăm că la acel congres UDMR va decide dacă va continua să guverneze încă un an şi jumătate cu domnul Boc (...) sau doreşte de pe acum să scutească România de un an şi jumătate de chin şi să-şi asigure o guvernare de cel puţin şase ani. Nu ştiu dacă vor lua la congres decizia, dar după acest congres, în luna martie, s-ar putea limpezi nişte lucruri în această privinţă", a spus Antonescu.

PACT

PSD şi PNL bat palma pentru 10 ani

Pactul dintre liberali şi social-democraţi se va încheia, oficial, mâine, pentru un deceniu. Potrivit Protocolului dintre cele două formaţiuni, obţinut de EVZ, alianţa ar urma să funcţioneze până în 2020, sub denumirea de Uniunea Social-Liberală.

  • Citeşte aici protoclul dintre PSD şi PNL, integral

Principala strategie a parteneriatului este de a elimina electoral PDL.

Astfel, liberalii şi social-democraţii vor propune candidaţi comuni la primăriile municipiilor reşedinţă de judeţ, dar şi la conducerile consiliilor judeţene. Pe listele de la parlamentare, PNL şi PC, pe de o parte, şi PSD, de cealaltă, vor propune un număr egal de candidaţi pe aceleaşi liste. Alianţa cu social-democraţii a atras numeroase critici din partea unor lideri ai PNL, care au acuzat că protocolul nu reprezintă nicio garanţie pentru liberali, ci dimpotrivă.

Deputatul PNL Ludovic Orban, de pildă, declara pentru EVZ că PNL nu câştigă nimic din alianţa PSD, deoarece toate funcţiile importante, de la preşedintele Camerei Deputaţilor până la cea de premier, vor fi deţinute de social-democraţi. Mai mult, alăturarea de PSD, crede Orban, ar aduce un avantaj PDL, care ar putea fi perceput ca singurul partid de dreapta.

Liderul PNL Crin Antonescu speră ca alianţa să dea un semnal şi altor partide, precum UDMR, care să se alăture opoziţiei şi să dărâme guvernul Boc chiar de luna viitoare. (Marinela Raţă)