Mark Mobius: Criza e fabricată, ea nu există în realitate. MOTIVUL REAL: atacul asupra monedei euro

Mark Mobius: Criza e fabricată, ea nu există în realitate. MOTIVUL REAL: atacul asupra monedei euro

Preşedintele Franklin Templeton Emerging Markets, Mark Mobius, este de părere că în Europa nu putem vorbi de o criză în adevăratul sens al cuvântului, iar starea de panică de pe pieţele financiare este una creată artificial.

"Nu cred că avem o criză, cred că foarte multe din argumentele privind o criză globală sunt inventate. Este adevărat că ritmul de creştere la nivelul Europei a încetinit, dar este un lucru pe care l-am putut sesiza de mai multă vreme", a declarat Mobius la emisiunea "După 20 de ani", la Pro TV.  "Cred că există mulţi investitori care ar vrea să vadă UE destrămându-se. Este vorba de oameni care nu îşi doresc reforma şi de cei care nu îşi doresc o monedă euro puternică", a mai spus el.

Mark Mobius a lăsat să se înţeleagă că asistăm, practic, la un atac speculativ asupra monedei europene şi asupra Uniunii Europene în ansamblul său, din partea celor care au mizat pe deprecierea euro pe pieţele valutare internaţionale. Printre ei se numără unele dintre cele mai mari bănci şi fonduri de investiţii din lume. Acestora li s-ar alătura şi companii care au un interes în dezmembrarea euro şi revenirea la monedele naţionale, din raţiuni comerciale.

Mobius rămâne totuşi optimist Şeful Franklin Templeton, companie care administrează în România Fondul Proprietatea, este însă optimist în privinţa viitorului uniunii economice şi monetare europene. "Este foarte interesant cursul de schimb al euro, care în raport cu dolarul şi alte monede nu a devenit mai slab. Ceva se întâmplă, care ne arată că oamenii încă au încredere în euro", şi-a explicat Mobius viziunea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Referitor la România, Mark Mobius a afirmat că ar fi bine să facem eforturile necesare pentru a intra în zona euro, tocmai pentru a beneficia de potenţialul extraordinar al acesteia, şi că este improbabil să intrăm din nou în recesiune în acest an, în ciuda tensiunilor politice şi a secetei prelungite.

Moneda euro va rămâne, şi ca rezultat al dezbaterilor care sunt acum în UE şi al reformelor implementate, Europa va deveni mai puternică, va ieşi o Uniune mai puternică