Evenimentul Zilei > Monden > Marius Vintilă, despre Horia BRENCIU: „Cel care NU a promovat BACUL in sesiunea din vară devine ambasador CULTURAL al BRAŞOVULUI”
Marius Vintilă, despre Horia BRENCIU: „Cel care NU a promovat BACUL in sesiunea din vară devine ambasador CULTURAL al BRAŞOVULUI”

Marius Vintilă, despre Horia BRENCIU: „Cel care NU a promovat BACUL in sesiunea din vară devine ambasador CULTURAL al BRAŞOVULUI”

Marius Vintilă scrie pe blogul său despre numirea lui Horia Brenciu ambasador cultural al Braşovului în cursa pentru capitala europeană a culturii 2021. Veteranul radioului liber, ca şi braşovean, nu se simte corect reprezentat cultural din mai multe motive.

"Invitat acum doi ani sa cante la un eveniment de caritate pentru Hospice, clinica de ingrijire pentru bolnavii incurabili in stadii avansate, a spus ca poate canta, la tariful lui standard, de 5000 de euro. Nu am nici o problema cu ideea de a nu canta gratis la evenimente de caritate, dar mi se pare jenant sa spui “da” si apoi sa dai tariful, ca cine stie, poate aia au de unde scoate banu’. Mai ales ca (si asta ne aduce la subiect) Hospice este una din marcile cu care Brasovul se mandreste. Iar H.B. e, de acum, ambasadorul … Dar sa revenim la scena de pe scena", însă acesta este doar unul dintre motive pentru care Marius Vintilă a fost "dezgustat" de numirea lui Brenciu drept ambasador cultural al Braşovului.

"Un alt moment care arată că Brenciu nu se ridică la înălţimea acestei numiri este chiar discursul său de la înmânarea diplomei, unul "relevator": “De fiecare data cand ne vedem pe strada, Brasov, puteti veni la mine (deci ne va da voie !!! – n.a.) sa ne imbratisam – femei, barbati, copii, nu am nici o problema…” Ce problema ai putea avea, Doamne iarta-ma ? Abia cand pui problema asa trezesti suspiciunea ca ai avea o problema, altfel de ce ai simti nevoia sa subliniezi ca nu ai nici o problema ? Intelegeti problema ?", scrie acesta pe mrvintia.wordpress.com.

Vintilă dezvăluie şi faptul că ambasadorul cultural al Braşovului, este unul dintre puţinii elevi de la liceul Andrei Şaguna care nu a promvat proba de bacalaureat în vara acelui an.

"Si fiindca ultima intrebare, formulata astfel, o auzeam des in liceu de la profii de mate, mi-am amintit ca Horia Brenciu a absolvit si el liceul “Andrei Saguna”, la cativa ani dupa mine. Si ma intreb ce simt oare colegii lui de promotie cand vad la televizor ca singurul elev care nu a promovat bacul in sesiunea din vara in istoria recenta a liceului, devine ambasador CULTURAL al orasului lor ?", spune Vintilă.

"Mai departe, in acelasi registru: ce simte oare cineva ca Horia Mihail, brasovean, probabil cel mai bun pianist concertist pe care Romania il are in momentul de fata si foarte prezent in ultimii ani in viata culturala autohtona, cand vede numirea unui astfel de ambasador CULTURAL ? Sau ce simte Marius Brenciu, fratele lui Horia, tenor cu contract de ani buni cu Metropolitan-ul, despre care un redactor al revistei Viva scria acum cativa ani “numele Brenciu e reprezentat in Romania de Horia, iar in afara tarii, de fratele lui, Marius”? Deci daca Primariei Brasovului ii place numele de Horia, il are pe Mihail, iar daca ii place numele de Brenciu, il are pe Marius, amandoi in pozitia legitima de a fi ambasador CULTURAL al Brasovului. Si nu sunt singurii", adaugă acesta, precizând că nu popularitatea ar fi trebuit să primeze în alegerea unui ambasador.