Marioneta lui Șor în Găgăuzia, Dmitri Constantinov, a rămas fără pașaport diplomatic
- Viorica Gheorghe
- 15 august 2024, 13:41
Republica Moldova. Președintele Adunării Populare a UTA Găgăuzia, Dmitri Constantinov, afiliat lui Ilan Șor, cheamă în judecată Ministerul de Externe. Acțiunea în instanță intervine după ce s-a pomenit că a rămas fără pașaportul diplomatic.
Constantinov vrea să-și restabilească dreptul de a circula în baza pașaportului diplomatic. Documentul a fost anulat de Ministerul Afacerilor Externe, după ce președintele Adunării Populare a UTA Găgăuzia a participat la congresul de constituire a blocului „Pobeda” la Moscova. La întoarcere, polițiștii de frontieră l-au anunțat că pașaportul său diplomatic a fost anulat.
Legăturile primejdioase cu oligarhul fugar, Ilan Șor
Dmitri Constantinov este cunoscut ca unul dintre cei mai activi parteneri politici ai lui Ilan Șor. Acesta nici nu ascunde legăturile sale strânse cu oligarhul fugar, condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherii în proporții deosebit de mari în dosarul Frauda bancară.
Președintele Adunării Populare a participat la evenimentul de constituire a blocului Victorie, condus de Ilan Șor.
Blocul promovează ideea apropierii de Rusia și se pronunță împotriva aderării la UE. La Moscova, bașcana Guţul a fost numită secretar executiv al noii structuri politice. Aceasta este formată din 5 clone ale fostului partid Șor, declarat neconstituțional.
Înainte de această însă, împreună cu bașcana Evghenia Guțul, l-a vizitat în repetate rânduri pe Șor în Israel. În acea perioadă, cei trei discutau despre condițiile de formare a Comitetului Executiv. Conform unor surse, lista membrilor a fost aprobată de Ilan Șor, în cadrul acestor întâlniri.
Un alt proces, după ce i-a găsit un loc călduț nepotului
Președintele Adunării Populare din UTA Găgăuzia, Dmitri Constantinov, a acționat în judecată și Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Aliatul lui Ilan Șor în Găgăuzia a contestat actul de constatare, prin care i se impută admiterea unui conflict de interese.
Neînțelegerile au apărut după ce instituția a constatat un conflict de interese în deciziile pe care le-a votat Constantinov. Conform constatărilor ANI, de pe poziția de președinte al Adunării Populare a Găgăuziei, acesta a votat pentru ca nepotul său să devină membru al Consiliului de supraveghere a televiziunii publice regionale Gagauzia Radio Televizionu.
Constantinov a expediat la ANI o scrisoare în limba rusă, în care a explicat că nepotul său a luat cu cinci voturi mai mult față de următorul clasat. Respectiv, din perspectiva lui Constantinov, votul lui nu a fost unul hotărâtor.
Inspectorul de integritate a constatat încălcarea, dar nu a solicitat încetarea mandatului. Totodată, nu a aplicat nici interdicția de a ocupa o funcție publică.