Mario Draghi s-a întâlnit cu Erdogan la Ankara: focus pe Ucraina, criza alimentară și migranți

Mario Draghi s-a întâlnit cu Erdogan la Ankara: focus pe Ucraina, criza alimentară și migranțiMario Draghi Sursa foto: Arhiva EVZ

Premierul se află într-o vizită oficială în Turcia pentru al treilea summit interguvernamental italiano-turc, la care participă și miniștrii Di Maio, Guerini, Giorgetti și Cingolani. Printre obiective se numără relansarea cooperării bilaterale între cele două țări

Războiul din Ucraina, criza alimentară și migranții sunt subiectele aflate în centrul celui de-al treilea summit interguvernamental italiano-turc care a început marţi la Ankara pentru relansarea cooperării bilaterale dintre cele două țări. Premierul Mario Draghi (care l-a întâlnit deja pe președintele turc Erdogan cu ocazia summitului G20 la Roma în octombrie 2021 și a summitului NATO de la Bruxelles din 24 martie ) a sosit în capitala Turciei însoţit de ministrul de externe, Luigi Di Maio, de ministrul apărării, Lorenzo Guerini, ministrul de interne, Luciana Lamorgese, ministrul dezvoltării economice, Giancarlo Giorgetti și de cel al tranziției ecologice, Roberto Cingolani, scrie Rai News.

După interpretarea imnurilor naționale italiene și turcești și după prezentarea onorurilor militare, premierul italian s-a oprit pentru a aduce un omagiu steagurilor și s-a adresat soldaților în turcă cu salutul tradițional, „Merhaba asker”. Pe lângă garda prezidențială, la ceremonia de primire au fost prezenți și câțiva militari îmbrăcați în costum, după tradiția celor șaisprezece state care au precedat formarea Republicii Turce.

În cadrul summit-ului au fost semnate acorduri și memorandumuri de înțelegere în sectoare care variază de la cooperarea în domeniul afacerilor externe și apărării, până la sprijinirea micro întreprinderilor mici și mijlocii, de la dezvoltarea durabilă, până la recunoașterea permiselor de conducere. Summitul reprezintă, de asemenea, o oportunitate importantă de a coordona eforturile privind consecințele conflictului din Ucraina, în special în ceea ce priveşte criza alimentară și cea din Libia. Un alt capitol al relațiilor bilaterale se referă la problema migrației: în 2021, numărul migranților ilegali sosiți în Italia pe ruta estică a Mediteranei cu plecare din Turcia s-au mai mult decât triplat. Cele două guverne, indică Palatul Chigi, lucrează pentru ca dialogul pe această temă să fie mai regulat și mai structurat.

Membră a Alianței Atlantice și candidată pentru Uniunea Europeană, Turcia este principalul partener al Italiei în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. În 2021, comerțul s-a ridicat la 19,4 miliarde de euro (+27,7% față de anul precedent), cu exporturi italiene în valoare de 9,5 miliarde (+23,6%). Relațiile economico-comerciale nu se limitează la comerț: investițiile directe italiene în Turcia se ridică la circa 6 miliarde de dolari și, potrivit datelor Ministerului Comerțului turc, în Turcia există peste 1.500 de companii cu capital italian. De asemenea, ţara mai este și un partener energetic important pentru Italia: gazoductul Tanap (Trans-Anatolian Pipeline), care o traversează de la est la vest pentru a se uni apoi cu Tap, reprezintă a treia rută de aprovizionare cu gaze pentru Italia, după fluxurile din Algeria și Rusia, cu volume în creștere de +62,5%.

Italia s-a angajat de mai mulți ani să promoveze în cadrul UE o abordare constructivă vizavi de Turcia, care este considerată un partener strategic pentru Europa. Summitul de la Ankara reprezintă, așadar, o oportunitate importantă de consolidare a dialogului bilateral, atât din perspectivă națională, cât și europeană, cu scopul de a încuraja evoluții pozitive și în ceea ce privește problema drepturilor omului. (Traducerea Cătălina Păunel, RADOR)