Marinari români, răpiţi în apele Somaliei

Marinari români, răpiţi în apele Somaliei

Piraţii somalezi au sechestrat o navă, care naviga sub pavilion grecesc, şi au răpit 22 de marinari, printre care doi români, 19 filipinezi şi un uncrainian.

Incidentul a avut loc în Golful Aden pe data de 22 februarie. Vasul, la bordul căruia erau îmbarcaţi celi doi români, unul dintre ei fiind chiar căpitanul, era un cargobot, MV Saldanha, care aparţinea companiei greceşti Carbis şi naviga sub pavilionmaltez. Marinarii români au fost angajaţi prin intermediul firmei constănţene de recrutare "Bright Balkan Shipping Services SRL".

"Un minitrailer de 75.000 de tone a fost deturnat, iar echipajul său a fost răpit, în data de 22 februarie", a spus, pentru RTV, Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului liber al navigatorilor, adăugând că "armatorul trebuie să intervină pentru eliberarea marinarilor".

Mihălcioiu a precizat că nu ştie dacă nava se afla pe culoarul de securitate instituit în apele somaleze în urma atacurilor frecvente ale piraţilor în această regiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei doi români răpiţi sunt un braşovean şi un constănţean

Braşoveanul Adrian Hududui, căpitanul navei capurate de piraţi are 44 de ani, este căsătorit şi tatăl a doi copii, o fetiţă de 13 ani şi un băiat de trei ani şi jumătate. Celălălat român de pe vas se numeşte Marian Trîmbeanu şi este din Constanţa.

 „Au plecat din Malaezia şi trebuia să ajungă în Slovenia, cu un transport de cărbuni“, a precizat Marga Hududui, soţia căpitanului.

Adrian Hududui a plecat din ţară pe 5 iunie 2008 şi urma să se întoarcă pe data de 10 martie 2009. Acesta a luat legătura aproape zilnic cu soţia, din 22 februarie, cu acordul piraţilor, care au numerele de telefon ale familiilor ostaticilor.

Piarţii se droghează şi sunt irascibili

„Erau discuţii scurte, de 1-2 minute, ca să ştim că este sănătos. Ieri (dumincă, n.r.) am vorbit mai mult şi era mai alarmat ca de obicei. Sunt pe navă, păziţi de 11 piraţi înarmaţi, care se droghează şi sunt foarte irascibili. Se ceartă mai tot timpul între ei, iar soţul meu este îngrijorat pentru siguranţa sa şi a echipajului“, a spus Marga Hududui, care a mai precizat că dintre piraţi, doar liderul cunoaşte limba engleză.

Hrăniţi cu smochine şi carne de oaie

Pe de altă parte, căpitanul i-a spus soţiei că „intenţia piraţilor nu este de a-i răni, ci de a obţine cît mai mulţi bani  drept răscumpărare“.

De altfel, piraţii negociază cu armatorul grec pentru răscumpărare, însă prizonierii nu cunosc cererile piraţilor.

„Totul depinde de compania din Grecia, lor nu le spune nimeni nimic“, a precizat Marga Hududui.

Ieri, Adrian Hududui a cerut şi ajutorul autorităţilor române, deoarece „intervenţia autorităţilor greceşti nu a dat pînă acum rezultate, iar situaţia se acutizează. Sînt în nesiguranţă şi trebuie făcut ceva cît mai repede“, a declarat soţia acestuia.

În privinţa condiţiilor în care sunt ţinuţi ostaticii, femeia nu cunoştea foarte multe detalii, dar a precizat că aceştia primesc apă şi mîncare - ieri, de exemplu, au primit smochine şi o oaie pe care s-o prepare.

MAE: Românii sunt în stare bună

Vasul, care transportă cărbune, plecase pe 5 iunie din Malaezia, cu destinaţia Slovenia. Potrivit primelor informaţii, recompensa cerută se ridică la câteva milioane de dolari.

"Cei doi români răpiţi în apele teritoriale somaleze sunt în stare bună," a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe. Ambasada României la Atena este în contact cu armatorul navei răpite, care acţionează pentru eliberarea echipajului şi a navei.

La începutul acestui an, un alt român, care a fost răpit în sudul Nigeriei, a fost eliberat câteva zile mai târziu. Marinarul român, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, lucra pe petrolierul MT Meredith, şi a fost răpit în cursul unui atac comis de persoane înarmate.

Ştire actualizată la ora 17:00.