Editura Evenimentul si Capital

Marijuana în România? LEGALIZARE la orizont. Plan de ultimă oră al autorităților. BREAKING NEWS social

Autor: | | 1 Comentarii | 7955 Vizualizari

Statisticile arată că unul din 10 liceeni a fumat marijuana cel puțin o dată în viață. Nu avem însă statistici reale, așa cum nu avem nici strategie antidrog pusă la punct. Fenomenul este atât de răspândit și atât de scăpat de sub control, încât se întâmplă sub ochii noștri ca și cum ar fi ceva normal. Iar pe consumatori îi vedem peste tot: prin parcuri sau prin baruri, la periferii sau în centru, adunați în pâlcuri, pasându-și jointul de la unul la altul, plecând cu ochii oblici și cu zâmbetul pe buze sau înghițind pastile de Ecstasy și pierzându-și controlul ore în șir, în mișcări sacadate pe muzică house.

Despre efectele marijuanei s-a vorbit, întotdeauna, în contradictoriu. Unii medici spun că ar putea fi folosită în scopuri teraputice, pentru că ar trata anxietatea sau ar opri răspândirea celulelor cancerigene în corp, alții pretind că ne afecteză memoria și că dăunează inimii. Cert este că abia după câteva generații ne vom putea da seama despre adevăratele sale efecte. Până atunci, cine o face, o face pe riscul propriu. Drogurile de mare risc (Amfetamina, Ecstasy, Cocaina, LSD etc) sunt, însă, mortale. Chiar și așa, au circulat și circulă în continuare nestingherite prin marile orașe.

Ce fac, însă, cei chemați pentru a reglementa fenomenul sau cei care pretind că le pasă? Se ceartă! Se ceartă prevalându-se de hibele legii, o lege, de altfel, ruptă de realitate, care se hrănește cu statistici vechi, nesemnificative.

Academicianul Bălăceanu-Stolnici este un pion important în lupta cu drogurile. La venerabila sa vârstă de 95 ani, se plimbă prin școli și le vorbește copiilor despre riscul pe care îl presupune consumul de droguri. Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO), fundația pe care o reprezintă, a consiliat Agenția Națională Antidrog (ANA) în acest război contra stupefiantelor, dar, de peste un an de zile, relația dintre cele două instituții s-a rupt atât de brusc și de dureros, încât a ajuns la stadiul de acuzații. Printre loviturile pe care și le aplică putem contura, totuși, adevărul.

Strategie pe hârtie

Gigel Lazăr, președintele executiv CIADO, vorbește primul: „Deși îi spunem Strategia Națională Antidrog 2012-2020, ANA și Guvernul României au adoptat primul plan de acțiune la finele anului 2013 și nu la sfârșitul anului 2012 cum ar fi fost normal și să se regăsească ca aplicabilitate în 2013. Luând-o pe firul acestei hotărâri, nici în 2014 nu a existat această strategie”.

Astfel, putem trage concluzia că, în perioada 2013-2014, România nu a avut strategie și plan de acțiune decât pe hârtie. „La această oră nu este gata planul de acțiune 2017-2020, deși ne aflăm aproape de finalul anului, iar dacă prin Hotărâre de Guvern nu se adoptă planul până la sfârșitul lunii octombrie, când se fac bugetele, nici în 2019 strategia și planul de acțiune nu vor fi bugetate. Deci, vom avea în perioada 2017-2019 o lipsă acută de aplicare a planului de acțiune”, ne-a mai spus Gigel Lazăr.

„Agenția Națională Antidrog este doar o poveste”

„ANA a devenit o poveste. De fapt ea nu este o agenție. Poartă numele de agenție, dar este o simplă direcție în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Fiind doar o simplă direcție și nu o agenție, nu are puteri de tipul unei agenții - mă refer aici la puteri de determinare a politicilor care ar fi trebuit aplicate de către responsabil. Mai mult decât atât, strategia nu este aplicată începând cu nivelul agenției. De aici a pornit revolta noastră cu privire la actuala conducere ANA, care nu este numai opacă în materie de aplicare de politici antidrog, dar este total împotriva organizațiilor neguvernamentale, ceea ce este absolut anacronic din punctul de vedere al documentelor europene”, ne-a declarat Gigel Lazăr, președintele executiv CIADO.

Acesta mai spune că, dacă CIADO trimite o notificare către responsabilii cu aplicarea strategiei, cum ar fi consilii județene, primării, ministere etc., ANA intervine și spune că acestea din urmă nu au nicio obligație să răspundă. Astfel, „ANA s-a transformat într-un legiutor, interzicând autorităților să răspundă pe legea 544, ceea ce este absolut fenomenal din punctul nostru de vedere.”

Atacul nu se oprește aici: „În România nu se face prevalență și nu se iau în considerare cluburile, comenzile pe internet și festivalurile. Atunci, cum mai putem crede că ANA comunică în mod corect numărul consumatorilor de droguri din România?”

„Ministrul Carmen Dan va da socoteală”

Gigel Lazăr acuză ANA că nu trimite date corecte la Guvern: „Ministrul de Interne, Carmen Dan, nu se poate ascunde foarte mult în clădirea ministerului și va trebui să răspundă pentru instituțiile din subordine. CIADO a cerut atât Ministrului de Interne cât și Primului Ministru o analiză foarte serioasă, pentru că Agenția mai face un lucru neortodox: comunică procente pe segemente de vârstă, dar nu spune cât reprezintă ca și număr de populație acel procent. Acest lucru duce la inducerea în eroare a părinților, a publicului. Când spui 6,2% pe segmentul 16-24 ani te raportezi la Insitutul Național de Statistică și vezi cât înseamnă ca număr de consumatori, aproximativ 860.000 de tineri de consumatori de droguri. Și atunci te întrebi: care este intenția Agenției când vezi că ți-a crescut din 2008 până în 2018? Nu răspunde nimeni în țara asta pentru asta?”.

El mai spune că CIADO România a colaborat foarte bine cu ANA pe vremea chestorului Abraham, cu rezultate excelente, prin 2007-2008. Chestorul Sorin Oprea a fost invitat de fiecare dată la cabinetul fostului premier Ponta de fiecare dată când reprezentanții CIADO au avut discuții cu consilierii acestuia, a fost invitat la Ministerele Educației și Tineretului: „Acesta venea abia după ce plecam noi de la întâlniri. Iar în urma noastră le spunea că cei de la CIADO sunt scandalagii. Este sub demnitatea unui om, să nu mai zicem că acesta face parte din cadrul Poliției Române. Ei, în loc să ne privească pe noi ca pe niște parteneri serioși, ne privesc cu ură și încearcă pe orice cale să compromită CIADO”.

Concluzia CIADO e una singură: „În măsura în care nu faci politici de prevenire și consumul crește, atunci să legalizăm marijuana și nu mai facem politici de prevenire pe acest drog”.

Ce spune Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici

Opinia domniei sale este echilibrată și împăciuitoare, chiar dacă nu-i place absolut deloc această letargie din agenție. Acesta nu poate agrea neimplicarea ANA pe niște paliere foarte importante și necesare comunității și faptul că aceasta ar trebui să trimită notificări în mod consecvent celor care trebuie să răspundă cu aplicarea Strategiei Naționale Antidrog. Agenția în calitate de coordonator ar trebui să facă mult mai multe.

„Cred că o dezbatere la nivelul societății pe această temă ar fi foarte utilă”

La rândul ei, Agenția Națională Antidrog se apără prin vocea chestorului de poliţie Sorin Oprea, directorul instituției: „Cum am putea să avem ceva cu CIADO, când noi am solicitat să vină să reînoim parteneriatul cu această organizație și am fost refuzați categoric? Avem un biblioraft cu solicitările dumnealui (n.r. - Gigel Lazăr, președintele CIADO) către noi, către MAI, către Guvern, către Parlament, către CSAT, în care dumnealui dorește să mute agenția la nivel guvernamental. Eu nu am niciun fel de problemă de a participa la acele dezbateri care să identifice o viitoare poziție a insituției noatre în momentul de față. Poate fi la Guvern, poate fi la oricare al minister, dar să venim cu argumente”.

Curs VALUTAR, 20 martie. Surpriza de PROPORTII! Cat a ajuns sa coste 1 EURO azi

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI