Marii poluatori, greu de ucis

Marii poluatori, greu de ucis

Investitiile in mediu sunt neglijate in continuare de marile companii sau de societatile de stat.

Dupa episodul „Arpechim”, in care rafinaria aflata in proprietatea Petrom a promis sa investeasca doar dupa ce a fost amenintata cu inchiderea, alti mari poluatori sunt vizati de autoritatile de mediu, dar masurile impotriva acestora sunt greu de luat.

Garda Nationala de Mediu a facut un control in acest an la marile companii care nu si-au respectat, anii trecuti, angajamentele de mediu. Cel mai mare restantier pare a fi Mittal Steel din Galati, dar „nici societati precum Oltchim sau Doljchim nu sunt fete mari din acest punct de vedere”, ne-a spus Silvian Ionescu, fostul sef al Garzii de Mediu din perioada controlului.

Mittal ignora noxele

Combinatul din Galati, detinut de al cincilea cel mai bogat om din lume, a facut doar 18% din investitiile de mediu asumate in conformitate cu normele europene. Mai mult, pana in 2014 trebuie sa investeasca 250 de milioane de euro in combinatul siderurgic de pe malul Dunarii.

„Mittal Steel este foarte greu de inchis pentru ca este cel mai mare combinat din sud-estul Europei, iar acum se afla in proces de reautorizare a conditiilor de mediu, iar acestea dureaza luni intregi”, a spus Silvian Ionescu. Autorizatia de mediu anterioara a expirat, dupa cum spune Ionescu, iar managerilor iresponsabili li s-au facut, la acea data, plangeri penale.

Cu toate acestea, nu doar Galatiul are probleme cu poluarea. „Sunt la fel de problematice si poluarile istorice ale Petrom, combinatele chimice din Arad, Turnu-Magurele sau Bacau, unde sunt platforme industriale care seamana cu peisajul de pe Luna”, spune fostul sef al Garzii de Mediu. Alte exemple ar fi Romplumb Baia-Mare sau Copsa Mica. 

Petrol cu impuritati

Lista poluatorilor contine si marile companii petroliere care activeaza in tara noastra, precum Petrom, Lukoil si Rompetrol. Rompetrol apare cu 11 rezervoare de depozitare a benzinei neconforme, dar compania ne-a transmis ca ele au fost scoase din fluxul tehnologic la sfarsitul anului trecut.

Din cele 11 obiective, 5 rezervoare modernizate vor intra in functiune pana la finele acestei luni, iar alte 3 rezervoare in luna august, restul fiind programate pentru decembrie 2007.

Ne puteți urmări și pe Google News