Revista presei.
Libertatea
Mariana Bitang, în fruntea sportului
Deputaţii au decis înfiinţarea comisiei de anchetă în cazul ministrului Monica Iacob Ridzi, acuzată că ar fi cheltuit, fără acoperire, 628.000 de euro pentru organizarea “Zilelor Tineretului”.
Surse apropiate preşedintelui Traian Băsescu confirmă că, în cazul demiterii Monicăi Ridzi, favorită pentru a prelua fotoliul ministerial e fosta mare antrenoare de gimnastică Mariana Bitang (47 de ani), actual consilier prezidenţial pe probleme de sport. Varianta “B” e numirea fostului antrenor, actual secretar de stat, Octavian Bellu. Adevărul
Twitter, noul reporter al lumii
Revoltele recente din Republica Moldova şi din Iran au scos la iveală adevărata putere a informaţiei transmise în timp real. Site-ul Twitter, care iniţial a fost creat pentru a împărtăşi păreri, linkuri, descoperiri şi orice ar încăpea în 140 de caractere, a demonstrat în ultimele luni că utilitatea sa este infinit mai mare atunci când este folosit în momente de criză.
În ceea ce priveşte evenimentele recente de la Teheran, mediul online a fost mult mai activ decât serviciile de comunicare tradiţionale. Unul dintre motive este puterea evident limitată a autorităţilor asupra mediului online care a ajutat protestatarii sa comunice in timpul manifestaţiilor.
Jurnalul Naţional
Primarul şi-a tras medic personal
După ce şi-a făcut plinul - terenuri, vilă, maşină, bijuterii etc. -, primarul comunei Băneşti, din judeţul Prahova, Ion Costache Petre, aflat la al doilea mandat, "şi-a tras" medic personal. Deşi în comună existau două dispensare şi doi medici de familie, primarul a construit, din bugetul local, un nou cabinet medical, dedicat special unui amic, căruia i-a amenajat şi un luxos spaţiu de locuit.
Petiţia unui grup de cetăţeni din comuna Băneşti, judeţul Prahova, adresată redacţiei noastre, ne-a stârnit interesul prin insolitul conţinutului său. Pe scurt, oamenii se plângeau de faptul că, după ce l-au ales primar, dl Ion Costache Petre "face doar ce-l taie capul, mai exact, doar ce-l mână interesul", fără să mai ţină cont de opinia celor care l-au votat.
România Liberă
Cât plătim chiria unui parlamentar: 2.200 euro pe lună
Desi se plang ca banii ramasi dupa rectificarea bugetara nu le ajung decat pana in iulie, dupa care vor "inchide usile", senatorii au platit pentru cazarea la 4 stele, pe primele trei luni ale anului, peste jumatate de milion de euro.
Alte sute de mii de euro s-au dus in primul trimestru pe diurne de deplasare si pe plimbarile in tara. In luna martie au beneficiat de cazare, la hoteluri de 4 stele sau in regim privat, nu mai putin de 93 senatori din totalul de 137. Majoritatea au ales varianta hotelului si, pen-tru fiecare "ales" in parte, din bugetul Camerei Superioare s-au scos, lunar, 9.304,96 lei. Adica, peste 2.200 euro pentru un singur senator pe luna!
Gândul
„Teroriştii auto“, cea mai mare ameninţare pentru americanii care vizitează România
Departamentul de Stat (Ministerul de Externe) al Statelor Unite a creionat un tablou destul de întunecat al României pe propriul site dedicat cetăţenilor americani ce călătoresc peste hotare. Cei care citesc, de pildă, în serie, indicaţiile pentru Austria, Ungaria, iar apoi România pot trage uşor concluzia că în ţara noastră, spre deosebire de primele două, ar fi bine să nu te aventurezi decât dacă nu ai de ales.
La secţiunea „Criminalitate”, unde se menţionează principalele infracţiuni de care trebuie să se ferească turiştii americani avem o surpriză. Paradoxal, accidentele de trafic sunt, „se pare“, cea mai importantă ameninţare pentru cetăţenii americani care vizitează România! De asemenea, Departamentul de stat mai avertizează asupra faptului că „Forumul Economic Mondial plasează România pe locul 126 din 134 în privinţa calităţii drumurilor. Cotidianul
Credite cu ţârâita în programul „Prima casă“
Obiectivele multor bănci în ceea ce priveşte programul „Prima casă“ vizează acordarea de credite în limita a 50 de milioane de euro. Această sumă reprezintă aproximativ 880 de credite de fiecare.
Ofertele băncilor vor fi destul de limitate, cel puţin în prima fază, în ceea ce priveşte creditele de locuinţă acordate în programul „Prima casă”. Intenţiile de creditare asumate de câteva bănci importante din România se opresc în jurul valorii de 50 de milioane de euro, ceea ce ar însemna aproximativ 880 de beneficiari de bancă. „Raiffeisen Bank a aprobat un plafon de 50 de milioane de euro pentru creditele acordate prin programul «Prima casă»”, spune Răzvan Munteanu, vicepreşedintele băncii. Acesta a mai menţionat că plafonul poate fi majorat în funcţie de cererea pentru credite. Şi alte bănci locale au fixat plafonul tot la 50 de milioane de euro sau chiar mai puţin decât atât.
Ziua
Bancile din Romania sunt sub lupa Consiliului Concurentei (CC), care cauta dovezi privind un eventual pact intre ele, in urma caruia nivelul dobanzilor sa fie mentinut artificial la un nivel ridicat. Analistii cred ca actiunea este mai mult una de imagine, pentru ca, mai mult ca sigur, nu se va gasi ceva care sa incrimineze bancile.
Unii dintre ei considera chiar ca intelegerile pe dobanzi, intre banci, s-au practicat mereu, in toata lumea, iar Romania nu face exceptie. Ancheta Concurentei a fost initiata inca din octombrie 2008, ca urmare a unei autosesizari. Autoritatea de reglementare in domeniul concurentei a anuntat, la acea data, ca investigatia are la baza suspiciuni privind un posibil schimb de informatii, precum si "anumite conduite comerciale".