Evenimentul Zilei > Justitie > Marian Clită, ucigașul disidentului Gheorghe Ursu, vrea să fie liber
Marian Clită, ucigașul disidentului Gheorghe Ursu, vrea să fie liber

Marian Clită, ucigașul disidentului Gheorghe Ursu, vrea să fie liber

Marian Clită, cel care în 1985 l-a omorât în bătaie pe disidentul Gheorghe Ursu, a cerut Judecătoriei Sectorului 4 să fie eliberat condiţionat, după ce efectuat şase ani din pedeapsa de 14 ani de închisoare primită pentru că a omorât o stewardesă într-un hotel din Danemarca.

Clită a formulat o cerere de judecare în lipsă, astfel că el nu a fost adus din Penitenciarul Jilava, fiind reprezentat de o avocată, care a arătat că acesta nu a fost sancţionat disciplinar, că a urmat mai multe cursuri de perfecţionare şi că a fost recompensat de şapte ori cu pachet la locul de detenţie. "Pedeapsa aplicată şi-a atins scopul”, a spus avocata lui Marian Clită.

Procurorul de şedinţa s-a opus liberării condiţionate şi a invocat cazierul lui Marian Clită.

Clită a fost adus, în 2010, din Danemarca de către o escortă a Poliţiei Române, pentru a execută în ţară pedeapsa de 14 ani de închisoare la care a fost condamnat de autorităţile daneze pentru uciderea unei stewardese în primăvară lui 2010.

"În fapt, la dată de 1 martie 2010, în jurul orei 20.00 cel în cauza i-a aplicat mai multe lovituri cu un cuţit şi cu o bară metalică unei stewardese, într-o camera de hotel şi i-a sustras mai multe bunuri. În urmă loviturilor, victima a decedat", se explică într-un comunicat remis de către anchetatori la acea vreme.

El şi-a negat faptele, afirmând că intrase în camera victimei pentru a o avertiza că uşa era întredeschisă.

Clită a mai fost condamnat la 20 de anid e închisoare pentru asasinarea disidentului Gheorghe Ursu, în 1985, la ordinul fostului şef al Direcţiei de Cercetare Penală a Miliţiei, colonelul Tudor Stănică. El a fost eliberat însă în 2008, iar la doi ani distanţă a comis o altă crimă.