Mari artiști români. Expoziția retrospectivă Ion Grigorescu
- Maria Dima
- 21 decembrie 2021, 16:28
Începând din 9 decembrie a.c., la Muzeul Național de Artă Contemporană din București este deschisă ampla expoziție curatoriată de dirctoul muzeului, Călin Dan, intitulată GRIGORESCU ION - ION GRIGORESCU. VIEȚI PARALELE (O RETROSPECTIVĂ), în cadrul noului sezon expozițional de iarnă 2021.
„Acest sezon, care aruncă o privire de ansamblu asupra operelor unor artiști foarte importanți, proveniți din zone culturale și generații diferite, este dominat de expoziții cu caracter retrospectiv, de reevaluări și recuperări geografice”, spune Călin Dan, care va curatoria „o impresionantă retrospectivă Ion Grigorescu, aproape imposibil de cuprins chiar și în cel mai generos spațiu expozițional al muzeului”.
Ion Grigorescu (n.1945, București) este unul dintre cei mai carismatici și originali artiști români contemporani. Pictor, desenator și eseist român, contestatar al regimului comunist, critic al societății consumiste de azi, ion grigorescu este unul dintre primii artițti conceptuali români, ce integrează în arta sa activități și situații din viața de zi cu zi.
Opera sa artistică cuprinde lucrări de pictură, desen, gravură, pictură bisericească, icoane, fotografie și artă video. Ion Grigorescu publică texte teoretice, pagini de jurnal, studii de istoria fotografiei în revistele Arta, Secolul 20 și alte apariții culturale. Opera sa este binecunoscută și în afara țării, lucrări de ale sale fiind în colecții ale marilor muzee: Tate Modern Londra, Moma NY, Muzeul de Artă Modernă din Varșovia și multe altele.
A rămas mult timp necunoscută, reputația sa traversând granițele României numai după 1990. În prezent este considerat un artist de excepție, iar operele sale, repere prețioase în peisajul artistic contemporan. Din 1967, Ion Grigorescu abordează teme precum sexualitatea, corpul uman, peisajul și mai ales omniprezența politicului. În timpul regimului comunist, artistul și-a desfășurat activitatea pe ascuns, autocenzurându-se.
Întinsă pe 2 etaje, expoziția în curs de la MNAC este un cumul de lucrări provenind din colecția personală a artistului, din colecțiile muzeelor din țară, precum și din colecții private. La etajul inferior sunt expuse lucrări ce abordează teme predilecte pentru creația artistului: sexualitatea, corpul uman, peisajul, peisajul politic. O parte generoasă a expoziției este dedicată lucrărilor cu temă religioasă, extrem de bine puse în valoare.
Etajul superior este dedicat în întregime fotografiei, în ordine cronologică, ce ne dezvăluie momente atât din viața personală a artistului, cât și instantanee societare.
Potrivit curatorului expoziției, “expoziția are ambiția de a așeza în centrul ei omul care-l dublează pe artist: o personalitate complexă și complicată, un vizionar, un rebel, un incomod. Un creator care a produs necontenit timp de peste 50 de ani ne oferă o imagine exhaustivă a tematicilor, problematicilor, obsesiilor și idiosincraziilor sale.”
Expoziția este deschisă până la data de 25 septembrie 2022.