Marele pericol pentru SUA nu vine din Rusia. Cum trebuie să se transforme America pentru a rămâne o superputere

Marele pericol pentru SUA nu vine din Rusia. Cum trebuie să se transforme America pentru a rămâne o superputere Sursa foto: arhiva EVZ

Josh Hammer explică într-un comentariu cum s-a schimbat lumea după destrămarea URSS-ului și cum ar trebui să acționeze SUA pe plan internațional. Marea concurentă a Americii rămâne China.

Statele Unite ale Americii trebuie să recunoască sfârșitul epocii „dominației unipolare” și să ducă o politică externă lucidă, orientată spre interesele naționale. Această opinie și-a exprimat-o comentatorul american Josh Hammer în articolul său apărut în numărul din 13 martie al revistei The American Spectator.

Când s-au pus bazele lumii unipolare

Destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, scrie autorul articolului, a fost momentul sosirii lumii unipolare și a „incontestabilei supremații economice, diplomatice, militare și geopolitice americane” în lumea întreagă, însă, după ce concurența marilor puteri a revenit, această epocă unipolară s-a încheiat în toate sensurile.

În același timp, Hammer a arătat că primele semne ale sfârșitului epocii unipolare s-au manifestat pe ruinele „războaielor neglorioase pentru încercările, moralizatoare” ale Statelor Unite de a schimba regimuri străine”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aventurile militariste ambițioase și arogante ale elementelor neo-conservatoare de dreapta (mai ales în Afganistan și în Irak) și ale reprezentanților noștri autohtoni de stânga, aflați la putere (mai ales în Libia), care se ascund în spatele considerentelor de ordin umanitar, ale căror insuccese au fost evidente deja cu cel puțin un deceniu în urmă, dar care, cu toate acestea, au fost aduse până la retragerea catastrofală de anul trecut a trupelor noastre din Afganistan, au costat poporul american foarte scump”, a arătat Hammer în articolul său.

Mari eșecuri înregistrate de SUA la nivel mondial

Autorul articolului a menționat, de asemenea, că evidentele eșecuri militare ale Washingtonului de a schimba regimuri au costat Statele Unite „enorm de mult sânge și sume uriașe de bani” și, în același timp, probabil că în acestea a existat un simbolism istoric ascuns, care vorbește despre faptul că „America nu este atotputernică”.

„Această concluzie lucidă nu face decât să se întărească, dacă ținem cont de toate necazurile interne cu care se confruntă populația noastră epuizată: cea mai ridicată inflație din ultimele decenii, creșterea rapidă a natalității în afara cuplului, granița sudică "cu găuri", rata crescândă a crimelor și infracțiunilor cu recurgerea la violență, precum și metastazele „teoriei rasiale critice”, rasiste în mod fățiș, și principiile actualei „ideologii de gen”, care trezesc profunde divergențe, a adăugat Hammer, conform RADOR.

El a subliniat, totodată, că situația creată necesită din partea politicienilor SUA o abordare creativă și o gândire de stat nestandardizată și a adăugat că acum „înțelepciunea de stat” a Washingtonului trebuie să fie folosită pentru a crea o alianță regională pentru stăvilirea Chinei.

America ar trebui să fie ancorată în realitate

În același timp, autorul a remarcat faptul că după încheierea operațiunii speciale a Forțelor Armate ale Federației Ruse pentru protejarea Donbasului, „va fi foarte înțeleaptă încercarea de a stabili relații pe termen lung cu Rusia”. „O politică de stat eficientă necesită recunoașterea lumii așa cum este ea, și nu inventarea modului în care aceasta ar putea sau ar trebui să fie. Și acest lucru înseamnă recunoașterea sfârșitului epocii unipolare. Niciodată înainte o politică externă realistă americană, lucidă, orientată spre interesele naționale, nu a avut o mai mare importanță pentru țara noastră”, a concluzionat Hammer.