Marea problemă a învățământului, de nerezolvat. De ce fug tinerii bine pregătiți

Marea problemă a învățământului, de nerezolvat. De ce fug tinerii bine pregătițiSursa foto: Razvan Valcaneantu

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor „Spiru Haret”, Marius Nistor, consideră că notele mici ale profesorilor la examenul de titularizare sunt rezultatul neglijenței statului român, care nu le acordă suficientă importanță și nu pun preț pe ei.

Marius Nistor a spus că rezultatele examenului de titularizare reflectă atât corectitudinea acestuia, cât lipsa atracției către cariera didactică din cauza nivelului salarizării. „Sistemul nu mai este atractiv nici pentru cei care lucrează în momentul de faţă în domeniu, sunt mulţi colegi care părăsesc sistemul”, a declarat liderul sindical.

Cum scuză Marius Nistor notele slabe ale profesorilor la examenul de titularizare

Întrebat despre rezultatele examenului de titularizare din acest an, în care peste jumătate dintre candidați au obținut note mai mici 7, președintele Federației Sindicatelor „Spiru Haret”, Marius Nistor, a subliniat că rezultatele reflectă un „concurs foarte corect”.

„Există o selecţie foarte riguroasă vizavi de titularizarea în sistemul de învăţământ preuniversitar, iar, pe de altă parte, un semnal de alarmă că cei mai bine pregătiţi studenţi, şi nu numai, nu se orientează către sistemul de învăţământ. Ştiţi foarte bine că, din toate datele, tinerii îşi doresc în momentul de faţă să aibă o salarizare decentă.

Atâta vreme cât salarizarea este sub orice critică - chiar dacă în momentul de faţă au apărut modificări, există o posibilitate ca prin noua lege a salarizării această problemă să fie rezolvată, dar nu va fi rezolvată imediat - atâta vreme cât nu va exista o salarizare motivantă, categoric sistemul nu va fi atractiv.

Sistemul nu mai este atractiv nici pentru cei care lucrează în momentul de faţă în domeniu, sunt mulţi colegi care părăsesc sistemul. A dispărut orice fel de motivaţie: şi profesională, şi din punct de vedere salarial”, a declarat Marius Nistor, marţi.

Acesta a subliniat că, prin stabilirea unor salarii atractive pentru profesori, se creează premisele pentru viitorul sistemului de educație. Marius Nistos spune că este necesară selectarea celor care au într-adevăr vocația de a lucra în învățământ, deoarece acesta a fost în trecut un sistem elitist. Procesul de corectare a deficiențelor acumulate în decursul a peste 30 de ani abia începe, potrivit News.ro.

Mai mult de jumătate dintre candidații la examenul de titularizare pentru posturile didactice din învățământul preuniversitar au obținut note sub 7, iar o treime dintre ei se încadrează într-un interval de note între 5 și 7, potrivit rezultatelor anunțate marți de Ministerul Educației. De asemenea, în urma examinării, s-au înregistrat 26 de cazuri de fraudă sau tentativă de fraudă, iar candidații implicați au fost eliminați.