Marea Neagră, un punct fierbinte pe hartă. Urmează o confruntare de durată cu Rusia

Marea Neagră, un punct fierbinte pe hartă. Urmează o confruntare de durată cu Rusia Marina rusă, Marea Neagră. Sursa foto: dreamstime.com

Marea Neagră devine un punct fierbinte pe harta geopolitică a regiunii iar România și NATO trebuie să se pregătească pentru o confruntare de lungă durată cu Rusia, în acest loc. Șeful Statului Major al Armatei Române, generalul Daniel Petrescu, a făcut aceste declarații la Forumul Euroatlantic de Reziliență. El a atras atenția că marina militară rusă bruiază comunicațiile GPS ale navelor civile.

Marea Neagră devine un punct din ce în ce mai fierbinte pe harta geopolitică a regiunii, avertizează șeful Statului Major al Armatei Române, generalul Daniel Petrescu. Acesta a susținut o declarație la Forumul Euroatlantic de Reziliență, de la București. El a atras atenția că marina militară rusă bruiază comunicațiile GPS ale navelor civile din apele teritoriale românești.

Iar acest lucru pune în pericol navigația, apărând riscul unor coliziuni între nave, a declarat generalul Daniel Petrescu.

„Războiul a revenit în Europa. E un război ales de Rusia, care pentru Ucraina e un război de supraviețuire națională și o luptă pentru valorile occidentale. Nu vedem finalul acestui război acum și, în timp ce admirăm reziliența societății ucrainene în fața atacurilor ruse, trebuie să ne pregătim și noi pentru o confruntare pe termen lung cu regimul Federației Ruse”, a declarat generalul Petrescu în cuvântarea susținută în engleză.

Ne puteți urmări și pe Google News

Drept urmare, a precizat șeful Statului Major, România și NATO trebuie să se pregătească pentru un război de lungă durată cu Rusia.

Marea Neagră devine un punct fierbinte, dar România este sigură

Pe de altă parte, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a declarat că România este un stat sigur, datorită alianței cu NATO. El a precizat, însă, că incidente izolate, precum resturile de drone prăbușite pe teritoriul nostru mai pot avea loc. Angel Tâlvăr a făcut aceste declarații, vineri, pentru jurnaliști. El a precizat că România nu este într-un conflict cu nici o țară. Însă, pentru a evita accidentele au fost luate măsuri suplimentare de protecție a cetățenilor de la granița cu Ucraina.

„Facem tot posibilul să asigurăm un climat de normalitate. În ceea ce priveşte siguranţa pe care o putem avea, da, România este o ţară sigură la ora actuală, este într-o perioadă de pace, dar nu putem să nu aducem în discuţie componenta de proximitate pe care acest război de agresiune (al Rusiei n.red.), război neprovocat, în proximitate şi la graniţele României, îl aduce pentru preocuparea pe care cetăţenii acestei ţări o au„, a afirmat ministrul Tîlvăr.

Ministrul Apărării Naţionale a mai precizat că Armata urmează să se doteze cu noi echipamente și piese de armament. Acest lucru se va întâmpla în timp după analize și evaluări ale specialiștilor.

„Se preconizează dobândirea de echipamente care - ţinând seama de deciziile de la Vilnius, prin care România a reuşit să propună şi să profileze Marea Neagră ca fiind un spaţiu de interes din punct de vedere militar, ţinând cont că suntem la graniţa de est a Uniunii Europene şi a NATO - să ne permită ca Marea Neagră, din punct de vedere al securităţii, să fie o zonă sigură”, a mai afirmat ministrul Angel Tîlvăr.

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării

Angel Tîlvăr Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

MAPN își propune să atragă tineri

Un alt aspect avut în vedere este atragerea tinerilor spre cariera militară. Acesta este unul dintre obiectivele pe care și le-a propus Ministerul Apărării Naţionale. Este nevoie de înlocuirea vechilor generații de miltiari, Iar pentru a reuși trebuie făcute mai multe eforturi astfel ca, pentru tineri, cariera militară să devină atractivă.

Ministrul a spus că plecarea din sistemul de apărare a multor militari poate provoca un dezechilibru. Angel Tîlvăr a precizat că există multe oportunități mai atrăgătoare pentru cei care ar putea să îmbrățișeze cariera militară. Drept care se fac eforturi pentru a corecta situația.

„Nu vă ascund că şi plecarea din sistem, unde au fost mai multe aspecte în discuţie, legate fie de incertitudini privind pensionarea sau că tot în sistemul de securitate naţională există zone mai atrăgătoare din punct de vedere al veniturilor, ne preocupă, dar la nivelul Ministerului facem tot ce depinde de noi pentru a opri acest fenomen”, a mai afirmat Tîlvăr.