Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Marea dilemă a coronavirusului: Ce salvăm, banii sau viața?
Marea dilemă a coronavirusului: Ce salvăm, banii sau viața?

Marea dilemă a coronavirusului: Ce salvăm, banii sau viața?

„Când Covid-19 lovește, cele mai mari pagube le face efortul organismului de a combate boala. Sistemul imunitar poate reacționa prea mult în ceea ce medicii numesc furtună de citokine. Celulele care apără organismul atacă nu numai invadatorul viral, ci și țesuturile sănătoase. Victimele se chinuie să respire, în timp ce plămânii lor se umplu de lichid. Noul coronavirus, pe care oamenii de știință l-au botezat SARS-CoV-2, le păcălește să lupte atât de puternic încât, în cazurile cele mai grave, victimele se omoară pe ele însele.

N-am să intru în amănuntele pe care le dă Peter Coy cu privire la efectele luptei pentru combaterea pandemiei asupra economiei mondiale. O să încerc doar să vă traduc această ideea pe care o ămpărtășesc, cred eu, mulți dintre liderii statelor din întreaga lume, inclusiv din Europa.

La ultimul nivel decizional pare să se caute acum o justă balanță între salvarea de vieți omenești și interesele economice. Sigur, carantinarea unor orașe întregi, oprirea activității economice ar limita numărul de îmbolnăviri (chinezii au dovedit acest lucru), dar efectele economice ar fi dezastruoase. Ca urmare, astfel de măsuri draconice vor fi luate doar în ultima instanță, când situația va fi, într-adevăr, extrem de gravă.

Mai mult, din câte observ, există mari diferențe de reacție între diversele guverne, în funcție de orientarea lor, să zicem ideologică, deși termenul nu surprinde foarte bine esența lucrurilor.

Ca să înțelegeți ce vreau să spun, o să vă dau un exemplu. Președintele pro-afaceri al Franței, Emmanuel Macron, consideră închiderea graniței cu Italia (marele focar european al coronavirusului) o idee proastă. De cealaltă parte, Slovacia, care nu a înregistrat mai mult de 19 cazuri, a decis să-și închidă granițele pentru toți cei care nu au rezidență pe teritoriul său. Unii salvează banii, alții ocrotesc vieți.

Peter Coy și mulți dintre liderii politici și oamenii de afaceri consideră astfel de măsuri draconice fără sens, dat fiimd că „boala se răspândește deja în afara zonei de izolare”. Așa o fi, nimic de zis. Pe de altă parte, însă, zic eu, aceste măsuri ar ține focarele sub control și ar limita simțitor numărul morților.

N-are rost vă faceți iluzii prea mari că Europa va aplica măsurile din China. Opinia majoritară în rândul establishmentului pare să fie că trebuie căutat un echilibru între viață și bani. Iar asta înseamnă, cred eu, că în Europa urmează o bătălie mult mai  lungă cu virusul decât în China”.

PAGINA ANTERIOARA

Publicat in categoriile: Invitatii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News