Marea corupţie e bine mersi şi la un an după integrare

Marea corupţie e bine mersi şi la un an după integrare

Raportul UE pe Justiţie observă blocajele care afectează anticorupţia şi reformele din sistem.

România a făcut progrese neconvingătoare în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, a înregistrat întârzieri în toate domeniile reformei sistemului judiciar şi propune un Cod de Procedură Penală care poate afecta anchetele din alte state UE şi lupta împotriva terorismului internaţional, se arată în raportul Comisiei Europene privind Justiţia din România.

Documentul intermediar, publicat ieri de colegiul comisarilor europeni, subliniază că situaţia prezentă generează îngrijorare. „Situaţia din teren dă naştere la preocupări a căror abordare este necesară înainte de efectuarea de către Comisie a unei evaluări complete în luna iunie“, afirmă comisarii europeni. Raportul din iunie va conţine recomandarea Comisiei cu privire la activarea sau nu a clauzei de salvgardare pe Justiţie, care ar duce la nerecunoaş terea în UE a hotărârilor justiţiei din România.   CPP favorabil infractorilor În privinţa combaterii corupţiei la nivel înalt, raportul intermediar apreciază că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a avut un parcurs pozitiv în ultima jumătate de an, cerând şi primind din partea preşedintelui dreptul de a declanşa urmărirea penală a opt foşti sau actuali miniştri. Raportul observă însă că alte dosare ale unor foşti demnitari au fost întoarse procurorilor din cauza unor erori de procedură. Tot la capitolul anticorupţie la nivel înalt, analiza Comisiei critică dur iniţiativa parlamentului român de modificare a Codului de Procedură Penală (CPP).

„Dacă vor fi promulgate, aceste modifică ri ar afecta substanţial negativ eficienţa anchetelor penale în România, în general. Ele ar afecta, de asemenea, anchetele comune împreună cu statele membre, lupta împotriva terorismului şi a criminalităţii transfrontaliere“.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amendamentele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor vizează anularea investigaţiei în cazul în care cercetarea penală depăşeşte şase luni, anunţarea suspecţilor înainte de a fi interceptaţi telefonic şi stabilirea unui prag de 9 milioane de euro pentru ca o fraudă să fie considerată gravă şi să poată fi pedepsită cu mai mult de cinci ani. De asemenea, oficialii UE observă întârzieri în dezvoltarea strategiei generale de combatere a corupţiei la nivel local. Întârzieri la ANI şi deficit de procurori Raportul Comisiei menţionează că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) nu funcţionează încă, în condiţiile în care numai vicepreşedintele acestei structuri a fost desemnat şi nici nu au fost puse la dispoziţie toate resursele necesare acestei instituţii. Comisia critică şi modul în care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) recrutează noi judecători şi procurori în sistem, observând că aproximativ jumătate dintre aceştia au fost numiţi pe baza unui interviu şi a experienţei profesionale din trecut, dar fără să se verifice calificarea sau pregătirea acestora. Există încă 572 de posturi vacante de procurori, mai notează raportul. NUANŢĂRI Ministerul Justiţiei şi CSM, mulţumiţi Ministrul interimar al justiţiei, Teodor Meleşcanu, a declarat ieri că raportul CE, pe care îl consideră „unul factual, nici pozitiv, nici negativ“, va reprezenta un „instrument de orientare“ pentru guvern.

El a adăugat că guvernul va asigura toate fondurile de care ANI are nevoie ca să funcţioneze, dar că această agenţie se află sub autoritatea parlamentului, astfel că executivul are puţine pârghii pentru a rezolva problemele de funcţionalitate ale instituţiei.

Reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) consideră că aprecierile raportului cu privire la modul în care sunt recrutaţi noi magistraţi în sistem ar demonstra faptul că CSM a menţinut nivelul de exigenţă în ceea ce priveşte pregătirea profesională cerută candidaţilor. REACŢIE POLITICĂ Andon: „Raportul seamănă cu revista presei româneşti“ Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Sergiu Andon (PC), a afirmat că raportul Comisiei Europene seamănă cu o revistă a presei româneşti, precizează Mediafax. Comisia prezidată de Andon a modificat Codul de Procedură Penală, stârnind criticile CE.

El nu este însă surprins de argumentaţia folosită de oficialii europeni, care este „preponderent politică şi unilaterală, în sensul că seamănă foarte mult cu un rezumat al presei din România“. „Reforma în justiţie trebuie să o gândim şi să o începem noi cei de aici, din România“, a spus Andon. (Andi Manciu)