Marea Britanie s-a angajat să antreneze piloții ucraineni

Marea Britanie s-a angajat să antreneze piloții ucraineni

Membrii NATO au fost reticenți în a trimite avioane de luptă în Ucraina, dar un membru al alianței se oferă să antreneze piloți ucraineni, un potențial prim pas către Ucraina să obțină avioanele pe care le dorește.

Guvernul britanic se va oferi să antreneze piloți ucraineni pentru a pilota avioane de luptă NATO, a declarat Downing Street, chiar dacă alianța militară refuză să trimită aeronave în Ucraina. Anunțul făcut de Downing Street a venit în momentul în care președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut o vizită la Londra – a doua călătorie în afara țării de când forțele ruse și-au lansat invazia pe scară largă în urmă cu aproape un an – pentru a se întâlni cu premierul britanic, Rishi Sunak, și a se adresa parlamentului.

Pregătire militară

„Pregătirea va asigura faptul că piloții sunt capabili să zboare cu avioane de luptă NATO”, se arată în comunicat. „Ca parte a acelei investiții, Regatul Unit va colabora cu Ucraina și aliații internaționali pentru a coordona sprijinul colectiv pentru a satisface nevoile defensive ale Ucrainei”.

Acest antrenament va fi completat și de o extindere a unui program de antrenament existent în Marea Britanie pentru forțele ucrainene. Printre programele de antrenament existente se numără unul care îi învață pe ucraineni cum să opereze tancul britanic Challenger 2, un tanc de luptă principal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sunak a confirmat luna trecută că Ucraina va primi aceste tancuri, marcând pentru prima dată când o țară occidentală s-a angajat să trimită astfel de arme la Kiev. Alte țări, precum Germania și SUA, au urmat, la scurt timp, intenția Regatului Unit și au indicat că își vor trimite propriile tancuri.

Obținerea avioanelor de luptă

De la obținerea tancurilor de fabricație occidentală, Ucraina și-a orientat atenția către avioanele de luptă, avioanele de generația a patra precum F-15 sau F-16. Țara a presat SUA și aliații săi în această privință timp de luni de zile, deoarece se bazează pe avioanele din epoca sovietică pentru a apăra cerul. Până acum, membrii NATO au fost reticenți în a trimite aceste arme în Ucraina, iar unii, precum SUA, au exclus acest lucru.

Cu toate acestea, dacă avioanele de luptă vor ajunge spre Ucraina, nu ar fi prima dată când Kievul va solicita armament avansat. Tancurile sunt cel mai recent exemplu al acestui model, care a fost observat și cu vehiculele blindate de luptă, sistemele de apărare aeriană și artileria cu rachete, potrivit Business Insider.