Cu toate acestea, în ciuda recomandărilor făcute de NATO și cu toată presiunea americană, guvernul britanic a autorizat operatorul chinez Huawei, în ianuarie, să participe la înființarea rețelelor de telecomunicații 5G în Regatul Unit.

Cu toate acestea, ținând cont de suspiciunile cu privire la relațiile Huawei – fondat de un fost ofițer al Armatei Populare de Eliberare – cu guvernul și serviciile de informațiile chineze, Londra a asezonat autorizarea Huawei cu anumite restricții.

Numit „furnizor cu risc ridicat”, operatorul chinez va fi exclus din „nucleele rețelei”, precum și din zone sensibile, precum baze militare și situri de informații britanice. În plus, cota sa de piață pentru echipamentele legate de standardul 5G nu poate depăși 35%.

Doar că,pentru Washington, aceste măsuri sunt insuficiente. „Huawei și alte companii de tehnologie chineză sprijinite de stat sunt cai troieni pentru informațiile chineze”, a acuzat Mike Pompeo, șeful diplomației americane, la Conferința de securitate de la Munchen, în februarie.

Și secretarul american al Apărării, Mark Esper, a avertizat: „Recursul la furnizorii chinezi de 5G (…) ar putea face ca sistemele critice ale partenerilor noștri să fie vulnerabile la perturbații, manipulare și spionaj” și „acest lucru ar putea, de asemenea, să pună în pericol capacitățile noastre de comunicare și schimbul de informații și, prin extensie, alianțele noastre”.

De unde și actuala evaluare, aflată în curs, la Washington. Potrivit cotidianului The Daily Telegraph, care se bazează pe șase americane și britanice, în prezent se face o analiză pentru a măsura posibilele consecințe pe care implicarea Huawei în rețelele 5G britanice le poate avea asupra „relației speciale” care leagă Statele Unite de Marea Britanie în domeniul informațiilor.

Potrivit aceleiași surse, avioanele RC-135 „River Joint”, specializate în strîngerea de informații digitale, la ora actuală bazate în Marea Britanie (în cadrul unui acord semnat în 2010 între Londra și Washington), ar putea fi retrase și trimise în alte țări care au spus „nu” gigantului Huawei.

Aceste avioane sunt considerate ca cele mai vulnerabile la riscul unei interceptări de date via 5G.
În plus, apar și întrebări cu privire la baza de la Menwith Hill, unde forțele americane au o stație terestră de comunicare prin satelit și un sit destinat colectării informațiilor electromagnetice, cu sprijinul Government Communications Headquarters, organizație de informații și securitate responsabilă pentru furnizarea de semnale de informații și asigurare a informațiilor guvernului și forțelor armate ale Regatului Unit.

The Telegraph avansează și un plan al Casei Albe de retragere a până la 10.000 de militari americani din Marea Britanie, deci elemente care nu sunt legate de informații.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE