Regatul Unit a încheiat cel mai mare acord comercial de când a ieșit din Uniunea Europeană, în urmă cu trei ani, deși criticii spun că acesta este nesemnificativ în comparație cu pierderile cauzate de Brexit.
Vineri, guvernul a anunțat că Marea Britanie se alătură pactului comercial Asia-Pacific, cunoscut sub numele de CPTPP, care include Japonia, Mexic și Australia.
Economia britanică va primi 1,8 miliarde de lire sterline (2 miliarde de euro) pe termen lung, odată cu reducerea tarifelor pentru bunuri precum brânzeturi, mașini, ciocolată, mașini, gin și whisky, a declarat guvernul.
Aceștia se așteaptă ca CPTPP să crească dimensiunea economiei cu un procent modest - 0,08% în zece ani.
Brexitul va reduce potențialul de creștere economică a Regatului Unit cu 4% pe termen lung, potrivit Oficiului pentru Responsabilitate Bugetară, care îi consiliază pe oficiali.
Noua zonă comercială acoperă o piață de aproximativ 500 de milioane de persoane și aproximativ 15% din PIB-ul mondial, cu tot cu Marea Britanie.
Subliniind că țara nu ar fi putut adera dacă ar fi fost în UE, Downing Street a declarat că pactul „valorifică oportunitățile” oferite de „noile libertăți” post-Brexit.
Șansele de apropiere sunt „slabe”
Marea Britanie avea deja acorduri de liber schimb cu majoritatea membrilor CPTPP, unele dintre acestea fiind acorduri de prelungire încheiate de UE.
Multe dintre „beneficiile” Brexit promise de campania Leave, cum ar fi un plus de 350 de milioane de lire sterline (398 de milioane de euro) pentru sistemul public de sănătate al țării, nu s-au materializat.
Sondajele de opinie sugerează că majoritatea britanicilor consideră acum că a fost o greșeală să iasă din UE, deși un raport recent a sugerat că șansele de apropiere sunt „slabe”.
„Aderarea la blocul comercial CPTPP plasează Regatul Unit în centrul unui grup dinamic și în creștere de economii din Pacific, fiind prima națiune nouă și prima țară europeană care aderă”, a declarat premierul Rishi Sunak.
Acordul vine pe fondul unei „înclinații indo-pacifice” în politica economică și externă a Londrei, având în vedere creșterea economică a regiunii și influența crescândă a Chinei pe scena mondială.
Criticii au declarat că acordul cu națiuni aflate la mii de kilometri distanță este nesemnificativ în comparație cu comerțul Marii Britanii cu UE, care are 27 de membri și este cel mai bogat bloc comercial din lume.
Brexitul a creat bariere mari în calea comerțului dintre Marea Britanie și blocul comunitar, care rămâne de departe cel mai mare partener economic al Regatului Unit.
David Henig, expert în comerț la Centrul European pentru Economie Politică Internațională, a declarat că aderarea la CPTPP nu va avea un impact economic uriaș, dar „în ansamblu” este bună pentru Marea Britanie.
„Nu face prea multe pentru noi (prevederile privind serviciile, de exemplu, sunt slabe), dar politica comercială se bazează în aceste zile pe câștiguri marginale și așa ar trebui să fie”, a scris el pe Twitter.
Londra a încheiat tratate comerciale cu UE, dar și cu țări mai îndepărtate, precum Australia, Noua Zeelandă și Singapore.
Există discuții în curs de desfășurare și cu India și Canada.
Un acord mult sperat de guvernul britanic cu Statele Unite a întârziat mult timp, iar negocierile cu Washingtonul stagnează.
Bibliografie:
Euronews. (2023, March 31). UK strikes biggest post-Brexit trade deal. Euronews. https://www.euronews.com/2023/03/31/uk-strikes-biggest-post-brexit-trade-deal