Marea Britanie, foc şi pară pe Ecuador pentru că îl adăposteşte, în ambasada de la Londra, pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange
- Agrama Andreev
- 13 august 2015, 18:54
Marea Britanie a decis înaintat un protest diplomatic Ecuadorului în urma deciziei acestui stat de a-l adăposti pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, în ambasada sa la Londra din 2012. Oficialii britanici consideră că prin acest demers, s-a împiedicat cursul firesc al justiției, informează Reuters.
"Ecuadorul trebuie să recunoască faptul că decizia sa de a-l adăposti pe dl Assange timp de mai mult de trei ani a împiedicat cursul firesc al justiției. Rezultatul este că unele dintre acuzațiile grave de agresiune sexuală aduse împotriva lui sunt de acum prescrise", a declarat secretarul de stat pentru afaceri externe Hugo Swire, într-un comunicat, relatează Agerpres.
"I-am transmis instrucțiuni ambasadorului nostru la Quito de a reitera Ecuadorului faptul că persistența sa de a împiedica audierea (lui Assange) de către procurorul suedez și de a nu pune capăt acestei situații este văzută drept o pată din ce în ce mai mare pe reputația țării", a explicat oficialul britanic.
Procuratura suedeză a anunțat joi că a abandonat ancheta în trei dintre acuzațiile împotriva lui Julian Assange, care au ajuns la prescripție, precizând însă că va continua investigația privind o altă faptă de viol de care este acuzat fondatorul WikiLeaks.
Julian Assange a părăsit Suedia pentru Marea Britanie în septembrie 2010. El este vizat de un mandat de arestare european din noiembrie același an. După ce a pierdut toate recursurile împotriva acestui mandat, s-a refugiat în incinta ambasadei Ecuadorului, stat care i-a acordat azil din iunie 2012, pentru a evita extrădarea către Suedia.
Julian Assange a încălcat termenii eliberării pe cauțiune mergând la ambasada ecuadoriană, iar poliția britanică supraveghează de atunci această clădire zi și noapte, costurile operațiunii ridicându-se la peste 10 milioane de lire sterline (15,6 milioane de dolari).
"Este complet inacceptabil ca plătitorul de taxe britanic să fie nevoit să achite factura pentru acest abuz de relații diplomatice", a subliniat secretarul de stat, precizând că Marea Britanie are în continuare obligația legală de a-l extrăda pe australian, atât timp cât acuzația de viol la adresa lui Assange rămâne în vigoare.