Evenimentul Zilei > International > Marea Britanie face pași spre un nou lockdown? Închisoare și amenzi fabuloase pentru încălcarea restricțiilor
Marea Britanie face pași spre un nou lockdown? Închisoare și amenzi fabuloase pentru încălcarea restricțiilor

Marea Britanie face pași spre un nou lockdown? Închisoare și amenzi fabuloase pentru încălcarea restricțiilor

Toți călătorii care vin din țările incluse pe "lista roşie" trebuie să se autoizoleze la hotel timp de 10 zile, la sosirea în Marea Britanie. Noile măsuri de resctricție anunțate de oficiali în contextul pandemiei implică însă costuri substanțiale.

Marea Britanie face pași spre un nou lockdown? Persoanele care stau în carantină în hotelurile din Anglia vor trebui să plătească, din 15 februarie, o sumă considerabilă. Călătorii vor plăti o taxă de 1.750 de lire pe timpul şederii, a declarat Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, Matt Hancock, citat de BBC.

Potrivit oficialului, autorităţile au încheiat contracte cu 16 hoteluri din Anglia, cu un total de 4.600 de camera, arată Digi 24.

Amenzi de 10.000 de lire sterline în cazul carantinei într-un hotel neautorizat

Cei care nu vor sta în carantină într-un hotel autorizat de guvern pot primi amenzi chiar și de 10.000 de lire. Totodată, cei care ascund că au vizitat o ţară inclusă pe „lista roşie” pot primi o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.

Măsura se aplică tuturor cetăţenilor britanici şi irlandezi care se întorc dintr-una din cele 33 de țări aflate pe „lista roşie”. Pasagerii vor trebui să rezerve o cameră online în avans. Ei pot utiliza un sistem de rezervare care se lansează joi.

Taxa de rezervare include cazarea la hotel, 3 mese, ceai, cafea și apă, costul transportului și testarea. Alte servicii vor fi disponibile pentru un cost suplimentar prin room service.

Testele COVID-19 vor fi obligatorii pe durata carantinei

Secretarul de stat a adăugat că va intra în vigoare un nou regim de „testare îmbunătățită” pentru toți călătorii care sosesc în Marea Britanie. Sunt necesare două teste în timpul perioadei de carantină. Călătorii carantinați vor fi obligați să facă un test în a doua și a opta zi de carantină. „Oamenii care încalcă aceste reguli ne pun pe toți în pericol”, a spus Matt Hancock.

Companiile aeriene și companiile de turism vor trebui să se asigure la plecare că pasagerii vor respecta măsurile. În caz contrar urmează să se aplice amenzi atât lor, cât și călătorilor.

Călătorilor care sosesc în Marea Britanie – pe cale maritimă, feroviară sau aeriană – li se cere deja să facă dovada unui test negativ Covid-19. Acest test trebuie făcut cu 72 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu îl au vor primi amenzi de până la 500 de lire în urma controlului la frontieră. De asemenea, trebuie să anunțe datele de contact și adresa din Marea Britanie.

Toți călătorii – inclusiv cetățenii britanici – trebuie să se autoizoleze 10 zile când ajung în Marea Britanie. Persoanele care sosesc din 33 de țări incluse pe o listă roșie vor sta în carantină la hotel 10 zile. Pe listă se află Portugalia, Africa de Sud, precum și toate statele din America de Sud şi Emiratele Arabe Unite. Măsura este menită să limiteze răspândirea noilor variante ale coronavirusului, precum cele din Brazilia şi Africa de Sud.