Evenimentul Zilei > International > Marea Britanie AMENINȚĂ că UMPLE Europa cu deșeuri RADIOACTIVE dacă negocierile de Brexit eșuează
Marea Britanie AMENINȚĂ că UMPLE Europa cu deșeuri RADIOACTIVE dacă negocierile de Brexit eșuează

Marea Britanie AMENINȚĂ că UMPLE Europa cu deșeuri RADIOACTIVE dacă negocierile de Brexit eșuează

Guvernul britanic a avertizat că, în cazul în care negocierile de Brexit cu UE iau o turnură proastă, va trimite înapoi deșeurile radioactive în Europa.

Marea Britanie are cel mai mare stoc de plutoniu civil din lume, la uzina nucleară de la Sellafield: circa 126 de tone, iar o cincime din el provine din importuri.

Potrivit unui raport înaintat Bruxelles-ului, guvernul de la Londra a avertizat că are dreptul să „returneze deșeurile radioactive… în țările de origine ale acestuia”, printre care se numără Germania, Italia sau Suedia.

Un expert nuclear, care este consilier al guvernului britanic, a declarat pentru Financial Times: „Ar trebui (UE) să-și amintească faptul că oricând un vas încărcat cu plutoniu poate ajunge la un port, în Antwepen, dacă nu se ajunge la o înțelegere.”

Marea Britanie importă din anii 1970 combustibil nuclear din Europa pe cale îl reprocesează la Sellafield, unde produce plutoniu și uraniu refolosibil, dar și deșeuri nucleare.