Evenimentul Zilei > International > Marea Britanie ajunge la „cartelă”. Restricții la cumpărături, la un mare lanț comercial
Marea Britanie ajunge la „cartelă”. Restricții la cumpărături, la un mare lanț comercial

Marea Britanie ajunge la „cartelă”. Restricții la cumpărături, la un mare lanț comercial

Noua mutaţie Covid-19 care a apărut în Marea Britanie i-a făcut pe cei din conducerea lanţului de supermarketuri Tesco să impună o limită de cumpărături pentru produsele de bază.

The Guardian anunţă că pe lista produselor vizate se regăsesc hârtia igienică, ouăle, orezul şi săpunul. Astfel, britanicii care ies la cumpărături sunt limitați la un singur bax de hârtie igienică 3 cutii ouă, 3 pungi de orez şi 3 săpunuri.

Jurnaliştii britanici notează că aceste limite reprezintă mai degrabă măsuri preventive decât o încercare a schimbării comportamentului de cumpărare sau o reacţie ce ar trăda lipsa acelor produse din depozite. Noile produse intră astfel pe lista celor care au fost deja limitate de câteva luni: făina, pastele făinoase şi şerveţelele antibacteriene.

Există o problemă şi cu legumele

Luni, mai multe supermarketuri și mai mulţi angrosiști au avertizat cu privire la lipsa salatei, a broccoliului și a citricelor pe măsură ce se apropie Crăciunului, dar şi în contextul în care mii de camioane au fost blocate în Kent după ce Franța și-a închis frontierele cu Marea Britanie.

„Dacă nu se schimbă nimic, vom începe să vedem lacune în următoarele zile cu privire la salată, conopidă, broccoli și citrice – toate acestea fiind importate de pe continent în această perioadă a anului”, a spus un purtător de cuvânt al companiei Sainsbury, care reprezintă al doilea lanț de supermarketuri din Marea Britanie.

Tesco introdusese şi în luna noiembrie o limită pentru hârtia igienică, pe fondul temerilor cu privire că britanicii se pregăteau de un nou val de cumpărături bazate pe panica generată de noile măsuri de blocaj, la fel cum se întâmplase în martie. În noiembrie, britanicii au fost încurajaţi să „cumpere normal”.

Anunţul autorităţilor din Franţa

Pentru a-i convinge pe oameni să nu cumpere pe fondul panicii, Tesco a declarat de mai multe ori că sunt destule alimente până la 25 decembrie. Altfel, utoritățile franceze au anunțat că rutele cu Marea Britanie vor putea fi reluate de miercuri, 23 decembrie.

Totuşi,  dar cei care doresc să călătorească trebuie să ofere un rezultat negativ al testului Covid-19. Secretarul de la Transporturi, Grant Shapps, a declarat că șoferii de camioane vor începe să primească testele Covid miercuri, dar a avertizat că „va dura două-trei zile până când lucrurile vor fi clarificate”.

Interdicția de călătorie a fost impusă ca răspuns la temerile cu privire la o variantă mai infecțioasă a noului coronavirus care se răspândește în Marea Britanie. Astfel, peste 2.800 de vehicule grele au fost blocate în Kent marți după-amiază ca urmare a perturbării.

Avertismentul lui Andrew Opie

Clienţii Tesco trebuie să se limiteze la strictul necesar.

Marţi, Andrew Opie, director pentru alimentație și sustenabilitate la British Retail Consortium, a transmis comitetului selectat pentru afaceri următoarele aspecte: „Dacă nu vedem camioanele goale, care au livrat deja în depozite și magazine, revenind peste Canal, acestea nu vor putea să ridice ridica următorul lot de fructe proaspete şi legume.

Dacă acele camioane nu pot începe să călătorească din nou și să se întoarcă în Spania și Portugalia, dar și în alte părți ale Europei, vom avea probleme cu produsele proaspete începând cu 27 decembrie.”

Tesco este cea mai mare companie de desfacere cu amănuntul din Marea Britanie și al treilea ca vânzări globale. În anul 2007, Tesco avea peste 273.000 de angajați. Principalii competitori ai companiei sunt Wal-Mart și Carrefour.

sursa: theguardian.com