Marea afacere a schimbarii climei

Marea afacere a schimbarii climei

Greii economiei americane cer masuri obligatorii pentru reducerea poluarii.

Revista „The Economist” face o analiza a schimbarii de atitudine a companiilor americane, care brusc s-au trezit foarte interesate de protejarea mediului. In conditiile in care SUA sunt singura mare economie ce n-a acceptat sa ratifice Protocolul de la Kyoto.

„Luni, pe 22 ianuarie, zece mari corporatii americane, printre care General Electric, Alcoa, DuPont si Duke Energy, cot la cot cu grupurile ecologiste americane, au cerut masuri pentru combaterea incalzirii globale”, scrie „The Economist”. Manifestarea corporatiilor a avut loc cu o zi inainte ca presedintele Bush sa prezinte cele mai recente masuri pentru protectia mediului.

In Statele Unite, grija fata de mediu si fata de viitorul omenirii, din perspectiva energiei, a devenit mai mult decat o formalitate: o cale de a-ti pastra clientii. De exemplu, pe posturile TV ruleaza in mod constant reclame despre ce investitii fac companiile din industria petroliera pentru a descoperi metode de utilizare a zacamintelor neprofitabile - cum ar fi a celor de nisipuri bituminoase.

Interese economice

In spatele lobby-ului pentru masuri ecologiste se pot ascunde insa si interesele egoiste ale corporatiilor, sugereaza „The Economist”. „Un sondaj de anul trecut a evidentiat faptul ca mai mult de patru din cinci manageri de top din industria energiei electrice se asteptau ca, in urmatorii zece ani, sa fie introduse norme stricte pentru controlul emisiilor de dioxid de carbon. Scopul firmelor este prin urmare sa influenteze legislativul si sa evite legile care s-ar dovedi prea impovoratoare sau costisitoare. La fel de important, firmele ar prefera o legislatie consistenta la nivelul SUA pentru a elimina reglementarile diferite dintre state”, se arata in articolul din „The Economist”.

Deja astfel de diferentieri au inceput sa apara. California, vazuta drept cel mai ecologist stat, a introdus anul trecut reglementari ce prevad reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 25% pana in 2020. Masuri similare au fost decise de alte sapte state din nord-est. Iar Curtea Suprema judeca in prezent un proces intentat de 12 state impotriva guvernului federal pe tema absentei de reglementari in ceea ce priveste emisiile nocive.

Actiuni

Protectia mediului la nivel mondial

> Prima initiativa de reducere a emisiilor de dioxid de carbon a fost Protocolul de la Kyoto, care prevedea reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 7% fata de nivelul din 1990 in cazul SUA. America a fost singura mare economie care n-a adoptat protocolul;

> Parteneriatul de Actiune pentru clima propune reducerea emisiilor nocive cu 30% in urmatorii 15 ani. De asemenea, propune mecanisme de tranzactionare a dreptului de a polua;

> Noua strategie a UE in domeniul energiei prevede reducerea cu 20% a emisiilor de dioxid de carbon pana in 2020. Potrivit Comisiei Europene, astfel va putea fi limitat efectul de incalzire globala la doar 2 grade Celsius in plus fata de temperaturile din era preindustriala.

Control

Jumatate din IFN-uri n-au respectat legislatia

Mai mult de jumatate din societatile care acorda credite si cele care intermediaza acordarea creditelor de consum au incalcat legislatia specifica, arata rezultatele controalelor efectuate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului la sfarsitul lunii decembrie. Din cele 164 de IFN-uri controlate, peste 54% n-au respectat toate prevederile legislatiei in vigoare. 52 de firme au primit amenzi care insumeaza 153.200 de lei. ANPC a mai dat si 37 de avertismente.

Autoritatea a verificat si modul in care institutiile financiare nebancare respecta reglementarile referitoare la informarea clientilor in privinta dobanzii anuale efective (DAE), fara a intra insa si in ograda bancilor. „Neregulile constatate de catre inspectori au fost cu privire la neinformare si informare incompleta a DAE, de natura a induce in eroare consumatorii”, ne-au declarat reprezentantii Autoritatii. Acestia au precizat ca nu au gasit nereguli in calcularea dobanzii efective. (Consuela Stegarescu)

Ne puteți urmări și pe Google News