Majoritatea copiilor și a adulților au o slăbiciune pentru dulciuri. Zahărul este consumat sub foarte multe forme și în cantități prea mari, iar recomandat recent în domeniul nutriției ne sfătuiesc să reducem cantitatea de „vechi adăugat” din alimentația zilnică.
Zahărul adaugă acest vechi introdus în compoziția alimentelor și a băuturilor în procesul de fabricație. Zahărul adăugat nu se referă la diverse tipuri de glucoză, fructoza, lactoză prezente în mod natural în fructe, legume sau lapte. Pentru a respectă un regim alimentar sănătos, zahărul adăugat nu ar trebui să reprezinte mai mult de 5% din aportul caloric zilnic, și totuși, datele statistice arată că aportul caloric zilnic al copiilor este în proporție de 12-16% format din dulciuri.
Cu greu mai găsești un aliment care să nu conțină și zahăr adăugat
Astăzi, cu greu mai găsești un aliment care să nu conțină și zahăr adăugat. Consumul unei cantități prea mari de zahăr înseamnă un aport caloric mărit care, dacă nu este consumat, organismul îl va transformă în grăsime. Acest surplus caloric conduce la supraponderabilitate și obezitate atât în cazul adulților, cât și al copiilor. Desigur că în alimentația copiilor este loc pentru câteva dulciuri sau sucuri, dar ocazional și nu sub formă unei rutine zilnice.
În alimentația copiilor ar trebui evitat consumul în exces de:
- biscuiți și cerealele cu prea mult zahăr;
- ketch-up și alte sosuri dulci asociate pastelor;
- prăjituri, ciocolată, bomboane etc;
- băuturi carbogazoase și sucuri de fructe cu o concentrație mare de zahăr.
Aproape un sfert din aportul de zahăr adăugat din dietă copiilor este reprezentat de sucuri. O doză de băutură carbogazoasă poate conține chiar și 9 lingurițe de zahăr, dar dioxidul de carbon prezent în suc îl face să nu se resimtă atât de puternic gustul dulce.
Efectele negative ale consumului de zahăr în exces la copii sunt:
- supraponderabilitate, obezitate;
- hipertensiune;
- carii dentare;
- hiperactivitate – acest efect nu este dovedit de studii științifice documentate, dar este susținut de mulți părinți și pediatrii.
Doză maximă zilnică de zahăr recomandată pentru copii în funcție de vârstă:
- între 4 și 6 ani: max. 19 grame (aprox. 5 lingurițe)
- între 7 și 10 ani: max. 24 grame (aprox. 6 lingurițe)
- peste 11 ani: max. 30 grame (aprox. 7 lingurițe)
Eticheta cu valori nutriționale conține informații referitoare la cantitatea totală de zahăr pe care produsul o conține din toate sursele, dar nu specifică care este cantitatea de zahăr adăugat.
Dacă pe eticheta cu valori nutriționale este menționat „Carbohidrați (din care zahăr)”:
peste 22,5 grame din cantitatea totală de zahăr la 100 grame de produs semnifică un conținut ridicat de zahăr; mai puțin de 5 grame din cantitatea totală de zahăr la 100 grame de produs semnifică un conținut scăzut de zahăr. Produsul are un conținut mediu de zahăr la 100 grame, dacă valoarea este între aceste limite. De exemplu, iaurtul simplu poate conține 9,9 grame de zaharuri în total, dar vor proveni din lapte și nu din zahăr adăugat. La fel, o porție de salată de fructe proaspătă poate conține 20 grame de zaharuri în total, depinde de fructele alese, dar nu vor fi zaharuri adăugate ci fructoza prezența în structura celulară a fructului.
În concluzie, chiar dacă eticheta cu valori nutriționale indică valori asemănătoare de zaharuri pentru diverse produse, trebuie luată în considerare rubrica de ingrediente pentru a înțelege proveniență zaharurilor menționate.