Mare atenţie la acest aliment aparent banal. Este cel mai bun „prieten” al cancerului

Mare atenţie la acest aliment aparent banal. Este cel mai bun „prieten” al cancerului sursa: Arhiva EVZ

Oamenii de știință oferă noi detalii îngrijorătoare în privinţa efectelor negative pe care le poate avea uleiul de palmier asupra sănătății. Astfel, acidul palmitic, regăsit în uleiul de palmier, poate avea un factor decisiv în propagarea mai multor forme de cancer.

Potrivit unui studiu al cercetătorilor spanioli, publicat în revista Nature, o cantitate crescută de acid gras din compoziția uleiului de palmier crește semnificativ riscul unor metastaze, în formele de cancer bucal sau de piele.

Autorii studiului spun că fenomenul ar putea fi contracarat, prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

Studiul spaniolilor poate reaprinde disputa privind folosirea uleiului de palmier în alimentația umană, în prezent el fiind cel mai răspândit produs pentru prăjire folosit la nivel mondial, pentru că este mai ieftin.

Ne puteți urmări și pe Google News

 Specialiştii recomandă evitarea sau reducerea consumului de ulei de palmier

Potrivit specialiştilor, uleiul de palmier supus temperaturilor ridicate eliberează o substanţă care s-a dovedit cancerigenă pe studiile realizate pe animale de laborator.

Din 2015, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA – Food and Drug Administration) a cerut tuturor producătorilor de alimente să elimine din produse grăsimile trans, dându-le acestora un termen de trei ani. Astfel, cererea de ulei de palmier a crescut, deoarece acesta oferă textură şi volum produselor de patiserie, fiind utilizat în acelaşi timp şi în compoziţia margarinei, îngheţatei sau cremelor tartinabile.

Atunci când uleiul de palmier este supus unor temperaturi mai mari de 200 de grade Celsius, acesta eliberează esteri glicerici şi alte uleiuri şi grăsimi nocive, cel puţin în cazul animalelor.

Riscurile asupra oamenilor sunt încă incerte şi urmează să fie întocmite mai multe cercetări pe această temă, dar până la o concluzie care să confirme sau să infirme efectul cancerigen al uleiului de palmier, specialiştii recomandă evitarea sau reducerea consumului de produse care conţin ulei de palmier, mai ales în cazul copiilor mici, care sunt mult mai sensibili.

În Malaiezia şi Indonezia se produce 85-95% din cantitatea totală de ulei de palmier comercializată în lume, iar aici se vor înregistra defrişări masive în următorii ani, care vor avea un impact devastator asupra faunei şi florei.