Marcel Ciolacu, victorie în Ucraina. „Limba moldovenească” nu va mai exista

Marcel Ciolacu, victorie în Ucraina. „Limba moldovenească” nu va mai exista Premierul Ciolacu. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Marcel Ciolacu a anunţat miercuri, la Kiev, că la finalul şedinţei comune, autorităţile de la Kiev au decis recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a minorităţii române din Ucraina.

Marcel Ciolacu a anunţat miercuri, la Kiev, că la finalul şedinţei comune, autorităţile de la Kiev au decis recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a minorităţii române din Ucraina.

Măsura a fost adoptată în contextul obligaţiei îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană. Unul dintre criterii referindu-se şi la drepturile minorităților naționale.

Marcel Ciolacu, victorie în Ucraina. „Limba moldovenească” dată uitării

România a protestat în ultimii ani după ce în regiunile locuite de etnici români în Ucraina, autoritățile de la Kiev au înființat unităţi de învăţământ cu predare în aşa-numita „limba moldovenească”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina (CNRU) a cerut autorităţilor de la Kiev să renunţe definitiv la utilizarea sintagmei „Limbă moldovenească” la nivel de stat şi în spaţiul public din Ucraina, după exemplul Republicii Moldova, care a înlocuit-o recent în textul Constituţiei prin „limba română”.

CNRU subliniază că, oficial, „limba moldovenească” este recunoscută doar în Ucraina şi în Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova.

Marcel Ciolacu, despre reuşita din Ucraina

Marcel Ciolacu a declarat că pentru aderarea Ucraine la UE, există nişte principii în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor.

„Vorbim de aderarea rapidă a Ucrainei şi a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pentru această aderare există şi nişte principii şi în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor. Aceste principii sunt la nivel european. Şi România a respectat toate principiile necesare de aderare la UE.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane

Sursa foto: Facebook- Marcel Ciolacu

În ceea ce priveşte drepturile minorităţilor, sunt convins că România poate pune la dispoziţie întreaga legislaţie Ucrainei. Fiind o bună practică această abordare în România. Relaţia inter-instituţională între mine şi domnul prim-ministru nu mai este la nivelul de a ne face promisiuni. Noi decidem împreună ce este mai bine pentru popoarele pe care le reprezentăm. A existat o şedinţă de guvern în cadrul şedinţei comune între România şi Ucraina şi decizia Guvernului a fost că pe teritoriul Ucrainei limba oficială este limba română”, a afirmat Marcel. Ciolacu.

Marcel Ciolacu, despre drepturile preoţilor ortodocşi

Premierul  s-a referit şi la drepturile preoţilor ortodocşi din comunitatea românească din Ucraina, care au dreptul de a oficia slujbele în limba română.

„La fel de important cred că este să ne asigurăm că preoţii români ortodocşi vor oficia în continuare serviciile religioase în limba română. Libertatea religioasă este un drept fundamental, iar păstrarea identităţii religioase şi a limbii de slujire sunt principii fundamentale pentru orice societate”, a concluzionat Marcel Ciolacu.