Marcel Ciolacu și Viktor Orban, „începutul unei frumoase prietenii”. Întâlnire privată la București

Marcel Ciolacu și Viktor Orban, „începutul unei frumoase prietenii”. Întâlnire privată la BucureștiCiolacu și Orban / Sursa: Facebook

Premierii României, Marcel Ciolacu, și al Ungariei, Viktor Orban s-au întâlnit la un prânz privat, la București. Informația a ofst prezentată de biroul de presă al șefului de la Budapesta. Viktor Orban urmează să participe la lucrările Universității de Vară și a Taberei Studenţeşti Bálványos. În urmă cu un an, același Marcel Ciolacu descria drept jignitoare declarațiile premierului maghiar de la Băile Tușnad.

Premierii României, Marcel Ciolacu, și al Ungariei, Viktor Orban, par să fi devenit foarte buni prieteni, după întâlnirea privată de la București, de miercuri, 19 iulie. Dacă în urmă cu un an, Marcel Ciolacu cataloga drept inacceptabile afirmaţile lui Orban, de la Băile Tușnad, despre implicarea NATO şi UE în conflictul din Ucraina, acum s-a lăsat sedus de omologul său de la Budapesta.

Premierul Marcel Ciolacu l-a primit, miercuri, pe Viktor Orban în cadrul unui prânz privat, la București. Informația a fost prezentată de șeful Biroului de Presă al premierului ungar, Bertalan Havasi, într-un comunicat remis Agenţiei de Presă MTI. Cei doi șefi de guvern au purtat o conversație informală despre afaceri bilaterale și europene.

„Întâlnire cu premierul României Ion-Marcel Ciolacu. Acesta este începutul unei frumoase prietenii”, a transmis Viktor Orban într-o postare.

De la București, Viktor Orbán își va continua călătoria la Băile Tuşnad, unde are loc cea de-a 32-a ediţie a Uniersităţii de Vară şi a Taberei Studenţeşti Bálványos. Premierul maghiar a participat și anul trecut la acest eveniment, susținând un discurs care a stârnit numeroase reacții și controverse în spațiul public.

Ce au discutat cei doi premieri

Într-un comunicat de presă transmis de Guvernul României, se arată că Marcel Ciolacu a avut o întâlnire informală Viktor Orban, în cadrul vizitei private pe care acesta o efectuează în România. Ciolacu a subliniat că partea română își dorește să mențină o abordare deschisă, pozitivă, constructivă și concentrată pe proiecte concrete în beneficiul cetățenilor din cele două state.

„Premierul Ciolacu a salutat susținerea manifestată de guvernul maghiar pentru eforturile României de aderare la spațiul Schengen și a exprimat speranța că Ungaria va continua să fie un aliat al țării noastre în această privință”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, cei doi au mai vorbit, la întâlnire, despre un proiect comun de infrastructură cu impact economic semnificativ pentru ambele țări. Deasemenea, premierul roman a subliniat necesitatea intensificării investițiilor companiilor românești în Ungaria.

„În perspectiva preluării Președinției Consiliului UE de către Ungaria în primul semestru al anului viitor, a avut loc și un schimb de opinii pe tema priorităților la nivel european. În cadrul întâlnirii, premierul Ciolacu a evidențiat și importanța transmiterii de mesaje de susținere a solidarității și unității la nivelul Uniunii Europene, a sprijinului UE și NATO pentru Ucraina în contextul agresiunii militare a Rusiei”, se mai arată în comunicatul Guvernului.

Ce spunea Marcel Ciolacu anul trecut despre Orban

Viktor Orban este considerat calul troian al Rusiei în Uniunea Europeană, el promovând peste tot, inclusiv în România, mesajul propagandei lui Vladimir Putin. Anul trecut, la Tușnad, el cerea încheierea răboiului din Ucraina în condițiile rușilor și cerea oprirea aprovizionării Ucrainei cu arme moderne. Preluând discursul propagandei de la Moscova, Viktor Orban considera că astfel se va prelungi războiul care nu se va încheia decât în urma negocierilor ruso-americane.

Mai mult, el a avut un discurs cu caracter rasist, împotriva migranților care ajung în Europa.

„Aceasta este o lume de rasă mixtă. Iar noi suntem noi, unde oamenii din Europa se amestecă unii cu alții: se mută, își iau locuri de muncă, se mută”, spunea premierul maghiar, care continua „suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”.

Afirmațiile premierului maghiar de la acea vreme au fost catalogate de actualul premier român, Marcel Ciolacu drept jignitoare la adresa întregii lumi.

„Declaraţia a fost jignitoare pentru toată lumea. Nu a fost o jignire adusă în special românilor. Mi-aş fi dorit să nu fie făcută pe teritoriul României, dar indiferent, putea să o facă şi pe Himalaya, efectele sunt aceleaşi, ale tale ca şi om politic. (…) Importantă e gravitatea declaraţiilor. Faptul că un lider al unui stat membru al Uniunii Europene aduce anumite declaraţii împotriva NATO şi UE, cred că e cel mai în măsură să răspundă. Cealaltă declaraţie (acuzele aduse NATO şi UE că ar susţine războiul din Ucraina) este incalificabilă pentru un om politic în anul 2022”, spunea Marcel Ciolacu.