Marcel Ciolacu, mesaj liniștitor pentru beneficiarii de pensii speciale: „Nu se va întâmpla peste noapte”. Ce planuri are PSD

Marcel Ciolacu, mesaj liniștitor pentru beneficiarii de pensii speciale: „Nu se va întâmpla peste noapte”. Ce planuri are PSD Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Pensiile speciale pentru magistrați, polițiști, politicieni sau militari nu vor fi modificate peste noapte, printr-o ordonanță de urgență, de guvern. Marcel Ciolacu, președintele PSD a precizat că o astfel de lege va fi propusă în Guvern și va intra în dezbaterea parlamentului. În opinia sa, jalonul din PNRR privind pensiile este atins în momentul în care guvernul promovează proiectul de act normativ.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu va exista o ordonanță de guvern dată peste noapte care să dea o reglementare pentru pensii speciale sau care să modifice criteriile de pensionare. Potrivit spuselor sale, Guvernul va trebui să propună un astfel de proiect care, ulterior, să intre în dezbaterea Parlamentului. El crede că în momentul respectiv, când proiectul legislativ va ieși din Guvern, se consideră că a fost atins jalonul asumat prin PNRR pe pensii.

„Nu va exista o ordonanţă dată pentru noapte în ceea ce priveşte pensiile speciale sau modificările de pensionare la Armată, Jandarmerie sau magistraţi. Nimeni nu îşi va permite să dea peste noapte o astfel de ordonanţă. Obligaţia Guvernului, asumată printr-un jalon în PNRR, este de a veni în Guvern cu un proiect şi pe urmă el va intra în dezbatere la Parlament. Îmi asum cele declarate că nu va exista o ordonanţă de urgenţă astfel încât militari, poliţişti, jandarmi se vor trezi cu regulile jocului schimbate”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Declarațiile lui Marcel Ciolacu vin în contradicție cu afirmațiile colegului său din PSD, Sorin Grindeanu, care spunea că pensiile speciale trebuie reglementate astfel încât să nu fie mai mari decât salariul. Mai mult, afirma Grindeanu, ieșirea la pensie la 40 de ani trebuie eliminată cu anumite excepții. Potrivit spuselor sale, reprezentanții guvernului au discutat, în aceste zile, cu o delegație a Comisiei Europene ca a abordat problema pensiilor speciale, jalon asumat de România prin PNRR.

Ne puteți urmări și pe Google News

Kelemen Hunor despre renegocierea plafonului de 9,4%

Kelemen Hunor a confirmat că dorința PSD de a renegocia plafonul de 9,4% din PIB, pentru bugetul de pensii, prins în PNRR, are legătură cu pensiile speciale, iar nu cu cele din sistemul public. În condițiile în care politicienii nu găsesc soluții pentru reducerea sau eliminarea pensiilor speciale, va suferi majoritatea românilor, cei care primesc pensii bazate pe contributivitate. Aceasta deoarece mare parte din bugetul alocat pensiilor, de 9,4% se va duce pe privilegiile beneficiarilor de pensii speciale.

„În 9,4% e greu să te încadrezi şi cu magistraţii, şi cu militarii, şi cu aviatorii şi cu diplomaţii, deci nu ai cum şi atunci există această presiune permanentă. Sigur, din punctul meu de vedere, trebuie o discuţie principială, după care poţi să reglementezi orice, chiar şi în limita de 9,4%, sau poţi să arăţi Comisiei: domnule, avem un principiu, aşa cum aveţi şi voi şi au toate statele, aplicăm acest principiu şi atunci, bineînţeles, eforturile bugetare pot fi asumate. Dar noi, în acest moment, nu avem un principiu: există soluţii punctuale pentru fiecare categorie din această mare categorie în care sunt încadraţi toţi şi nu există un principiu clar şi sănătos”, a arătat Kelemen Hunor.

Vicepremierul a prezentat propria soluție pentru acest tip de pensii speciale acordate celor din sistemul public. El spune că, la pensiile bazate pe contributivitate pentru magistrați, politicieni, diplomați etc, ar trebui adăugat câteva puncte în plus care să compenseze restricțiile din timpul activității.