Măr stricat la "Il Luce", Brandao e superOM în Liga Campionilor

Măr stricat la "Il Luce", Brandao e superOM în Liga Campionilor

LIGA CAMPIONILOR . Şocul "optimilor" l-a constituit eliminarea dramatică a celor de la Inter Milano. Un fost elev de-al lui Mircea Lucescu a fost erou pe "San Siro".

Italia fotbalistică este în stare de şoc după rezultatul înregistrat marţi seară, în "returul" optimilor de finală din Liga Campionilor. Inter Milano avea 1-0, scor stabilit de reuşita lui Diego Milito din minutul 75, iar meciul cu Olympique Marseille se scurgea spre prelungiri (în tur, OM s-a impus cu 1-0).

Cursul istoriei a fost schimbat de o minge degajată lung, la disperare, de portarul oas­peţilor, Steve Mandanda. Balonul a aterizat la Brandao, intrat de patru minute pe teren. Atacantul brazilian s-a descotorosit de Lucio, a făcut o preluare spre poarta adversă, apoi a şutat spre buturile lui Julio Cesar din marginea careului mare, evitând alunecarea disperată a lui Walter Samuel. Era al doilea minut de prelungire, iar pe "San Siro" se mai auzeau doar greierii. Efortul italienilor din cel de-al şaselea minut de prelunguire (gol din penalty Giampaolo Pazzini) a fost zadarnic: OM merge mai departe, iar Inter se afundă în criză. 91 de goluri pentru "mineri" Brandao (31 de ani), eroul jocului, este un brazilian cumpărat în 2002 de Şahtior Doneţk. Sud-americanul a rămas în Ucraina până în 2009, când Mircea Lucescu a dorit neapărat să scape de el, deşi nu de aportul fotbalistic al acestuia era nemulţumit antrenorul român. În 220 de apariţii în tricoul "minerilor", Brandao a punctat de 91 de ori, avându-i concurenţi pe post fie pe nigerianul Julius Aghahowa, fie pe românul Ciprian Marica. Readus în Franţa de nevoie "A trebuit să-i dau drumul lui Brandao, fiindcă îi strica pe cei mici din lot, pe Willian... Îi lua cu el în discotecă. Era pus doar pe distracţie. Altfel, un fotbalist bun. A trebuit să arunc mărul stricat, pentru a salva livada", dezvăluia Mircea Lucescu în noaptea în care, la Istanbul, câştiga ultima ediţie a Cupei UEFA (2009).

La Marsilia, Brandao a jucat cu intermitenţe, dar nici aici cifrele sale n-au fost deloc rele: 90 de meciuri şi 24 de reuşite, per­formanţe individuale încununate cu un titlu de campion în 2010. În sezonul următor, OM l-a împrumutat la Cruzeiro, apoi şi la Gremio, dar, în criză de bani, neputând cumpăra atacanţii pe care i-ar fi dorit antrenorul Didier Deschamps, Olympi­que a apelat din nou la Brandao. Iar sud-americanul l-a salvat acum de la demitere pe Deschamps. La Inter, eşecul a schimbat priorităţile. Lotul va fi remaniat: vor intra tinerii Obi, Poli, Ranocchia şi Faraoni, iar bătrânii, printre care şi românul Cristi Chivu, vor fi puşi pe liber. "A trebuit să-i dau drumul lui Brandao, fiindcă îi strica pe cei mici din lot, pe Willian... Îi lua cu el în discotecă. Era pus doar pe distracţie. Altfel, un fotbalist bun. A trebuit să arunc mărul stricat, pentru a salva livada.“ MIRCEA LUCESCU, antrenor la Şahtior Doneţk, în 2009, despre Brandao, fostul lui elev. Brazilianul e acum la OM POFTICIOŞI LA GOL

Ne puteți urmări și pe Google News

Mario Gomez îl urmăreşte pe Leo Messi În celălalt meci al serii de marţi din Liga Campionilor, Bayern München s-a dezlăn­ţuit în partida cu FC Basel. Avantajul luat în tur de elve­ţieni a fost anulat de olandezul Arjen Robben după doar 11 minute. Până la final, trupa de vedete a lui Jupp Heynckes a mai marcat de şase ori: acelaşi Robben (81), T. Muller (42), M. Gomez (44, 50, 61 şi 67).

În acest sezon de Ligă, internaţionalul neamţ Mario Gomez are 10 goluri în clasamentul tunarilor, lider fiind argentinianul Lionel Messi (FC Barcelona), cu 12 reuşite, dintre care cinci au fost izbutite în ultimul meci, cel cu Bayer Leverkusen. Pe 3 se află mai mulţi jucători, fiecare cu câte 5 goluri înscrise. Citiți și:

  • "I-am spus lui Brandao că va marca"
  • Moratti: „Ranieri nu e de vină”