Forțele Navale Române intenționează să se doteze cu trei submarine, de tip mediu, care urmează să fie construite într-unul din șantierele navale din România, în cadrul unui nou program major de înzestrare al Armatei, potrivit ministrului Apărării Naționale, Mihai Fifor.
Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, aflat la Constanța într-o primă vizită la Forțele Navale Române, a declarat că anul centenar 2018 va fi dedicat Marinei Militare Române pe programe de înzestrare și de încadrare. “Miercuri, în ședința de guvern, împingem proiectul de hotărâre pentru cele patru corvete multifuncționale ca să putem demara programul de dialog competitiv, astfel încât acest contract să poată fi semnat până la sfârșitul anului. Condiția esențială este ca aceste corvete să fie construite într-un șantier naval din România, pentru că, din cei 2% pentru armată, am vrut să se întoarcă în România, cât mai mult posibil în industria de apărare românească”, a explicat ministrul Apărării.
El a subliniat că din programul de offset de la corvete, se intenționaeză modernizarea celor două fregate, Regina Maria și Ferdinand, astfel încâr cele două nave să fie aduse la zi din punct de vedere al capacității de operare. Un alt program care urmează să înceapă în acest an este cel al bateriilor de coastă. “Este esențial ca anul acesta să demarăm programul bateriilor de coastă, am identificat resursele financiare și vom putea demara acest program să intrăm în linie dreaptă până la sfârșitul anului, de dotare cu rachete antinavă de care Marina Română are atât de mare nevoie”, a spus Mihai Fifor, la conferiunța de presă de la bordul fregatei Regele Ferdinand.
Ministrul a făcut referire și la submarinul Delfinul care zace de peste 20 de ani în portul militar Constanța, explicând că submersibilul va fi folosit pentru instrucție. MApN pregătește însă pentru proiecția 2026 un alt program. “Și nu este vorba de un submarin, am fost înțeles greșit. Este vorba de trei submarine cu care Forțele Navale Române intenționează să se doteze în termen mediu și lung. Este un alt program major de înzestrare pe care noi dorim să îl prezentăm în CSAT și în Parlamentul României pentru a obține aprobările necesare. Pare un proiect ambițios, dar este un proiect perfect realizabil și putem face lucrul acesta într-un șantier naval românesc, așa cum putem construi și orice alt tip de navă. Suntem în faza în care stabilim parametri tehnici pentru acest tip de submarin”, a încheiat ministrul Apărării Mihai Fifor.