Prima pistă construită în ultimii 35 de ani, la o bază aeriană. Investiţie de peste 12 miliarde de lei

Prima pistă construită în ultimii 35 de ani, la o bază aeriană. Investiţie de peste 12 miliarde de leiSursa foto: Inquam Photos / George Călin

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naţionale a fost prezent marţi, 11 iunie 2024, la Baza 57 Aeriană ”Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino" de la Mihail Kogălniceanu. Acesta a participat la demararea lucrărilor de construcţie pentru prima pistă de decolare-aterizare construită la o bază militară, în ultimii 35 de ani.

Baza de la Mihail Kogălniceanu va avea o a 2-a pistă

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naţionale, aflat la Baza 57 Aeriană ”Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino" de la Mihail Kogălniceanu a declarat că ”aceste investiţii vor îmbunătăţi în mod semnificativ capacităţile de operare şi de instruire ale Forţelor Aeriene Române şi ale celor aliate care vor putea fi găzduite aici”.

Ministrul Tîlvăr a evidenţiat și faptul că „alocarea constantă pentru bugetul Apărării a unui procent de 2% din PIB, începând cu 2017, ridicat la 2,5% din acest an, începe să producă efecte concrete, demonstrând realismul angajamentelor pe care Armata României şi le-a asumat pentru modernizarea tehnicii, echipamentelor de luptă şi a infrastructurii”, a transmis, marţi, Ministerul Apărării.

Potrivit ministrului Apărării Naționale, investiţiile ”vor contribui în mod semnificativ şi la dezvoltarea economică a comunităţilor locale - localitatea de reşedinţă, Mihail Kogălniceanu, dar şi celelalte unităţi administrativ-teritoriale din proximitate, prin crearea de noi locuri de muncă şi atragerea de investiţii importante pentru întregul judeţ Constanţa".

Primul element de infrastructură aeroportuară construit după 1990

Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene Române, generalul-maior Leonard Gabriel Baraboi, prezent și el la evenimentul de marcare oficială a începerii lucrărilor la noua pistă de decolare-aterizare, a declarat că proiectul de extindere a Bazei 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu va constitui primul element complet şi complex de infrastructură aeroportuară militară construit de România, după anul 1990.

”Extinderea Bazei 57 Aeriană reprezintă un pas important în eforturile României de adaptare la noile realităţi ale mediului de securitate actual şi viitor şi o contribuţie majoră la consolidarea rolului de pilon de stabilitate pe care ţara noastră şi l-a asumat în regiunea Mării Negre", a declarat șeful Statului Major al Forţelor Aeriene Române.

Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene Române, generalul-maior Leonard Gabriel Baraboi

Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene Române, generalul-maior Leonard Gabriel Baraboi. Foto: roaf.ro

Valoare totală a investiției realizate pentru modernizarea şi extinderea Bazei 57 Aeriană ”Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino" de la Mihail Kogălniceanu se ridică la aproximativ 12,173 mld. lei, fără TVA. Finalizarea proiectului este preconizată pentru anul 2041 („240 de luni de la aprobarea acestuia, care a avut loc în anul 2021”), conform unui comunicat de presă al Forţelor Aeriene Române.  În final, suprafaţa bazei aeriene va fi de circa 2.800 de hectare.