„Manualele digitale sunt surprinzător de bune”

„Manualele digitale sunt surprinzător de bune”

Pe site-ul Ministerului Educației Naționale au fost afișate manualele de clasele I și a II-a pe care învățătorii le pot consulta înainte de a face alegerea.

Cadrele didactice pot decide pe parcursul a cinci zile, până pe 22 octombrie, ce manuale digitale aleg pentru micuții din clasele I și a II-a.

Cărțile pot fi răsfoite pe site-ul www. manuale.edu. ro, pus la dispoziție de Ministerul Educației, pentru disciplinele: „Matematica și explorarea mediului” pentru clasele I și a II-a, „Comunicare în limba română”, clasa a II-a, „Comunicare în limba modernă - Limba engleză” pentru clasele I și a II-a, „Comunicare în limba maternă maghiară”, clasa I și „Comunicare în limba română pentru minorități”, clasa I.

Ce părere au dascălii de ofertele editurilor

Ne puteți urmări și pe Google News

Unele cadre didactice au hotărât deja care sunt cele mai bune manuale pentru cei mici. O învățătoare din județul Teleorman ne-a declarat că a consultat deja site- ul: „Am văzut manualele și inclusiv auxiliarele de la Arss Libris, mi s-au părut foarte bune, respectă programa și sunt bine structurate, cred că vom merge pe mâna acestei edituri”.

Învățătorul Ionel Diaconu de la Școala nr. 10 din Bacău spune că alegerea manualelor este o misiune dificilă pentru dascăli deoarece acestea conțin informații noi, ca urmare a schimbării programei școlare: „Manualele pe care le-am văzut sunt foarte bune, surprinzător de bune, încă nu am decis ce variantă vom alege”, a mărturisit dascălul.

Calitatea este de necontestat, spune cadrul didactic, care identifică o problemă însă în lipsa dotărilor. „Această reformă m-ar fi încântat mai mult dacă ar fi venit însoțită de dotări necesare, mai ales în școlile din mediul rural și mă refer la un calcultator, un videoproiector, pentru că manualele vin însoțite de CD-uri,” a mai spus Ionel Diaconu.

Singurul manual pentru care există despusă o contestație încă nesoluționată este cel de Comunicare în limba română pentru clasa I, fostul Abecedar.

Ce urmează

Procedura de achiziție prevede că manualele în format print și digital vor fi alese și comandate de școli la inspectoratele județene și al municipiului București, care le va centraliza la Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE). După centralizarea cererilor, CNEE va trece la încheierea contractelor cu ofertanții care au câștigat licitația în vederea cumpărării manualelor. Editurile vor tipări și distribui manualele către inspectorate, după care acestea vor ajunge pe băncile celor mici. Reprezentanții Ministerului Educației susțin că este greu de făcut o evaluare a duratei de timp până când elevii din primele clase primare își vor primi cărțile digitale.