Manualele digitale, în școli din noiembrie

Manualele digitale, în școli din noiembrie

Profesorii și-au exprimat opțiunile, iar Ministerul Educației încă le centralizează pentru a le trimite editorilor. Chiar dacă sunt încărcate pe site, manualele nu pot fi folosite în componenta digitală.

Manualele digitale sunt la un pas de a ajunge în școală, după ce dascălii de la clasele I și a II-a au putut alege până pe 22 octombrie cărțile după care elevii urmează să studieze în acest an școlar. Chiar dacă au fost încărcate online și au avut milioane de accesări, manualele nu pot fi descărcate sau rezolvate în format digital pe site-ul pus la dispoziție de Ministerul Educației (www.manuale. edu.ro).

„Am încercat să le descarc, ca să le dau fetiței să se joace cu aplicațiile, însă nu am reușit. Este disponibilă doar varianta PDF, nu se poate descărca pe tabletă, așa cum s-au lăudat cei de la minister”, ni s-a plâns un tătic. În același timp, în școli au ajuns și vechile manuale pentru cei mici, care sunt făcute după programa veche și pe care dascălii nu le mai folosesc.

În privința variantelor digitale, învățătorii au avut de unde alege, după ce a doua licitație a manualelor digitale a desemnat șase câștigători însărcinați cu tipărirea manualelor pentru clasele I și a II-a. Centralizarea comenzilor de la învățători este făcută de Ministerul Educației Naționale , după care acestea vor fi redirecționate către edituri, urmând  ca tipărirea să înceapă imediat a explicat Claudiu Istrate, director executiv al Uniunii Editorilor din România. „verificarea și reverificarea datelor din teritoriu, procedură aflată în curs la ora actuală, Centrul Național de Examinare și Evaluare va centraliza datele finale și va semna contractele de achiziție cu fiecare editură. Această etapă ar trebui să aibă loc în partea a doua a acestei săptămâni. Intervalul prevăzut pentru difuzarea manualelor în școli e a doua jumătate a lunii noiembrie”, ne-au spus oficialii Ministerului Educației.

Preferințele dascălilor sunt destul de variate în privința editurilor.

Ce edituri au ales învățătorii

În județul Giurgiu, spre exemplu, la clasa I, cele mai multe comenzi sunt pentru manualele de matematică de la CD Press, urmate de cele de la Intuitext și de la Grupul editorial Art. La clasa a II-a, învățătorii preferă pentru română editura Art, urmată de Intuitext și CD Press. La matematică, editura cu cele mai multe comenzi este Didactica, urmată de Art SRL și Corint.

În Județul Teleorman, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar a declarat că există o comandă care numără 11.597 de manuele pentru clasele I și a II-a. La clasa I, cei mai mulți învățători au preferat pentru manualul de matematică editurile ART SRL și InfoMedia, iar pentru manualul de engleză editura Aramis. La clasa a II-a, în topul preferințelor se află editurile ART SRL pentru manualul de limba română, urmată de editura CD Press la o diferență mică, editura ART SRL pentru manualul de Matematică, iar pentru limba engleză cei mai mulți dascăli au optat pentru Express Publishing.

Comenzile, un mister

Printre editori sunt încă multe necunoscute. Cristian Greșanu, de la Editura Corint, spune că nu se știe „dacă vom primi comenzile direct de la minister sau de la inspectoratele județene. Am trimis o adresă la minister în care am solicitat lămuriri, însă nu am primit niciun răspuns”.

Contestațiile pentru Abecedar, soluționate vineri

Pe de altă parte, până la finalul acestei săptămâni ar trebui să se anunțe și dacă se acceptă contestația pentru Abecedarul de clasa I, singurul rămas în litigiu. „Am avut acces la actele care explică prețul foarte mic oferit de unele edituri. Astăzi (n.r. - ieri) ne formulăm obiecțiile”, ne-a declarat Paul Balogh, managing partner Read Forward, care a depus contestație la această licitație la Centrul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. „A venit o firmă ca intervenient în dosar, ceea ce înseamnă că aceasta poate depune hârtii în această speță. Pe vineri s-ar putea să avem o decizie în ceea ce privește manualul de clasa I”, susțin oficialii CNSC.