Manevră sulfuroasă a DNA în dosarul medicului Lucian Duță. Tertipurile procurorilor pentru a obține condamnarea
- Ionel Sclavone
- 15 februarie 2022, 19:00
Curtea de Apel București a amânat pronunțarea în dosarul fostului președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță. Acesta a fost trimis în judecată pentru că ar fi primit o mită de 6,3 milioane de euro.
Curtea de Apel a amânat o decizie în dosarul lui Lucian Duță, la termenul din 9 februarie, repunând dosarul pe rol pentru lămurirea unor aspecte. Viitorul termen a fost stabilit, de instanța Curții de Apel, pentru 9 martie. Lucian Duță a primit o condamnare, pe fond, la Tribunalul București, în 2020, la șase ani de închisoare pentru luare de mită. El a fost trimis în judecată, de DNA, pentru că, în perioada 2010 – 2012, ar fi primit 6,3 milioane de euro de la două firme de software care au încheiat contracte cu CNAS.
Fostul șef al CNAS a atacat prima sentință la Curtea de Apel București, iar în luna decembrie a anului trecut, a făcut un denunț împotriva celor care l-au denunțat, la rândul lor, la DNA. Duță a depus un denunț la procurorul Teodor Niță, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, împotriva Irinei Socol și a lui Radu Enache, denunțătorii din dosarul inițial.
În baza acestui denunț, Parchetul a început urmărirea penală față de cei doi după care a tranmis o adresă către Curtea de Apel București (CAB) în care a arătat că fostul șef al CNAS a colaborat cu autoritățile, după cum relatează luju.ro.
Într-o astfel de situație, Curtea de Ape lar fi trebuit să aplice prevederile articolului 19 din Legea 682/2002 privind protecția martorilor. Conform acestuia, „persoana care are calitatea de martor și care a comis o infracțiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecății denunță și facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit astfel de infracțiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege”.
Manevra dubioasă a DNA
Lovitura a venit chiar chiar înainte ca judecătorii Curții de Apel să se pronunțe în dosarul Lucian Duță. Conducerea Parchetului General, a preluat dosarul în care Lucian Duță era denunțător, la Parchetul Curții de Apel Constanța și l-a adus la București, trimițându-l chiar la DNA. Aici a fost infirmată ordonanța de începere a urmăririi penale împotriva Irinei Socol și a lui Radu Enache.
Iar în data de 08.02.2022, cu doar o zi înainte ca instanța Curții de Apel București să se pronunțe în cazul lui Lucian Duță, DNA a transmis o adresă în care a anunțat că a fost infirmată ordonanța de începere a umăririi penale împotriva celor două persoane.
Adresa nu a fost însoțită și de ordonanța DNA prin care s-a infirmat soluția de începere a urmăriri penale emisă de Parchetul Curții de Apel Constanța.
În aceste condiții, pe 09.02.2022 completul de judecată de la Curtea de Apel București a decis să nu pronunțe verdictul final în cazul lui Lucian Duță. Instanța a ales să repună cauza pe rol în temeiul art. 395, alin. 1, cod procedura penală, pentru lămurirea unor împrejurări în cauza. Termenul următor a fost fixat peste o lună, în data de 9 martie 2022.