De la mâncarea verii la festinul toamnei. Rețeta trans-sezonieră a unui bucătar renumit

De la mâncarea verii la festinul toamnei. Rețeta trans-sezonieră a unui bucătar renumit Preparatul unui șef bucătar. Sursă foto: Wikipedia

Perioada dintre vară și toamnă aduce acel moment în care gusturile noastre încep să se schimbe. Astfel, schimbăm gusturile luminoase și răcoritoare ale produselor însorite pentru ceva mai profund, mai sufletesc.

Odată cu scurtarea zilelor și cu aerul proaspăt, bucătăria noastră evoluează în mod natural, apelând la preparate care fac legătura între anotimpuri cu grație.

Rețetele renumitului bucătar britanic

Iată-l pe Jack Stein, ale cărui rețete întruchipează cu măiestrie această tranziție, îmbinând vibrația verii cu inima reconfortantă pe care o cere toamna.

Stein se inspiră din călătoriile sale și din cele mai bune produse britanice pentru a crea mâncăruri care vorbesc despre ritmul schimbător al anului.

Salata sa de crab cu coajă moale, o remarcă fugitivă a ultimului răstimp al verii, stă alături de mâncăruri mai consistente, cum ar fi umărul de miel cu cremă miso albă și cicoare, o odă la bogăția toamnei.

Aceste rețete trans-zonale oferă o foaie de parcurs pentru acest delicios timp intermediar. Astfel, lumina întâlnește căldura, iar vara se supune încet îmbrățișării toamnei.

„Sub presiune, sucul creativ a început să curgă și m-am gândit că o imitație a unei coronițe de Crăciun ar merge bine. Așadar, mi-am ales culorile, roșu și verde închis. De asemenea, m-am orientat către sfeclă roșie, rodie și frunze de iarnă verde închis. Această rețetă este rezultatul. Cred că arată spectaculos și este un prim fel de mâncare excelent de Crăciun.”

Ingrediente pentru Merluciu cu salată de iarnă

6 sfecle de mărime medie, decojite

Un vârf de cuțit de zahăr pudră

1 bucată de coajă de lămâie

1 bucată de coajă de lămâie

2 căței de usturoi

o bucată de 2,5 cm de scorțișoară

100 g varză roșie, tocată mărunt

100 g varză albă, tocată mărunt

50 g varză kale sau cavolo nero, mărunțită

Un buchet mic de arpagic, tocat

O mână mică de frunze de fenicul

1 lingură de frunze de purpură de mare (opțional)

O legătură mică de frunze de sfeclă de mare, mărunțite fin (opțional)

4 bucăți (100 g) de file de merluciu

25 g unt

50 ml vin alb sec

100 ml stoc de pește

Fulgi de sare de mare

Metoda de preparare

La pasul unu se pun 2 sfecle într-o cratiță cu zahărul, un vârf de cuțit de sare, coaja de lămâie și de lime, cuișoarele și scorțișoara. Se acoperă cu apă rece, se aduce la punctul de fierbere, se reduce focul și se lasă să fiarbă foarte ușor timp de 1 oră sau până când se înmoaie. Se scot sfeclele fierte și se pun deoparte să se răcească.

Pentru pasul doi se taie grosier cele 4 sfecle rămase și se mixează într-un robot de bucătărie până se obține un piure omogen. Treceți piureul într-o sită așezată deasupra unui castron și presați tot lichidul cu dosul unei linguri sau al unei spatule. Ar trebui să rezulte aproximativ 75 ml de lichid. Se pune deoparte pentru dressing.

La pasul trei se taie 1 sfeclă roșie în felii subțiri, apoi se taie acestea în bețișoare fine. Într-un castron mare, se amestecă varza mărunțită, arpagic, frunzele de fenicul, sfecla roșie sub formă de bețișoare, purslane de mare și sfeclă de mare (dacă se utilizează). Se lasă deoparte.

Ultimii trei pași

După care, se condimentează merluciu pe ambele părți cu sare și se lasă deoparte timp de 10 minute. Între timp, pentru dressing, bateți sucul de sfeclă roșie cu oțetul, uleiul și puțină sare după gust. Se lasă deoparte.

Pentru a găti merluciu, mai întâi se topește untul într-o tigaie anti-aderentă suficient de mare pentru a ține peștii confortabil unul lângă altul. Se usucă merluciu cu hârtie de bucătărie, se adaugă în tigaie, cu pielea în jos, și se gătește la foc mediu-mare până devine auriu pal (1-2 minute). Întoarceți bucățile, adăugați vinul alb și bulionul de pește în tigaie, acoperiți și gătiți încă 2-3 minute, până când sunt bine fierte. Se păstrează la cald.

Pentru a termina dressingul, bateți 2 linguri din lichidul de gătit din tigaia cu pește în dressingul de sfeclă roșie și condimentați după gust cu sare. 8. Adăugați 4 linguri de dressing la salata de varză și amestecați până se combină bine. Se amestecă semințele de rodie în dressingul rămas.

În ceea ce privește servirea, se taie în felii subțiri sfecla roșie gătită rămasă și se suprapun feliile pentru a forma un disc în centrul fiecărei farfurii de servire. Puneți un inel de gătit de 10-12 cm în centrul unui disc de sfeclă roșie și umpleți cu amestecul de salată. Se ridică cu grijă inelul și se repetă pentru fiecare dintre farfuriile rămase. Se așază o bucată de pește deasupra salatei și se termină cu sosul și semințele de rodie, potrivit independent.

Ne puteți urmări și pe Google News