Mancarea gatita in exces nu e sanatoasa

Mancarea gatita in exces nu e sanatoasa

Legumele si fructele sunt mult mai bune pentru organism proaspete decat gatite, eliminand riscul cresterii in greutate.

Desi traditia romaneasca pune mare pret pe mancarea gatita, specialistii spun cu totul altceva. Pe cat posibil, este indicat ca alimentele sa fie consumate intr-o stare cat mai apropiata de cea naturala.

„Legumele si fructele ar trebui preparate cu interventii minime: timp de fierbere mai redus, o expunere la cuptor mai mica. O buna parte din vitamine, mai ales, se degradeaza prin preparare termica”, spune doctorul Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, la Cabinetul de Diabet Zaharat si Obezitate „Calea Mosilor” din Capitala.

Morcovul fiert, interzis diabeticilor

La putin timp dupa o masa gatita bogata in legume (deci in zahar), nivelul glucozei si al insulinei creste mult mai mult decat daca ai fi mancat aceleasi alimente cu acelasi continut de zaharuri, insa proaspete. De aceea, diabeticilor nu li se limiteaza consumul de morcovi cruzi, insa le sunt interzisi cu desavarsire morcovii fierti. La cateva ore dupa masa, ca raspuns la cresterea excesiva a secretiei de insulina din organism, nivelul glucozei din sange incepe sa scada. Efectul? Foamea iti revine, desi organismul nu mai are nevoie de alti nutrienti. Asa se poate explica si cresterea in greutate.

„In procesul de preparare termica a alimentelor cu continut de zaharuri, o parte din fibrele alimentare (care incetinesc absorbtia glucidelor) se distrug, si zaharurile din alimente se absorb mai rapid”, explica doctorul Eduard Adamescu. Pentru a masura modul de absorbtie a glucidelor, specialistii folosesc drept indicator indexul glicemic (GI).

„Cu cat indexul glicemic este mai scazut, cu atat absorbtia este mai lenta, cu cat este mai ridicat, cu atat absorbtia este mai rapida”, mai spune medicul. Indexul glicemic creste si in functie de modul de preparare a alimentelor. Spre exemplu, un cartof fiert are un GI de 90, iar unul prajit - 135. GI al unui morcov crud este de 20, iar al unui morcov fiert de patru ori mai mare.

Un index glicemic mic are valori de pana in 55, un GI mediu are intre 55 si 70, in timp ce un GI mare are peste 70. Va prezentam indexul altor produse consumate frecvent: orez alb (48), banane (54), gogosi (76), spaghete (60), paine alba (160), paine integrala (50). In cazul alimentelor ce nu pot fi consumate crude si trebuie gatite, nu trebuie sa le tii le frigider mai mult de 48 de ore. Peste acest termen, alimentele isi pierd proprietatile nutritive.

Supele de legume, cele mai bune

Cat despre supa, cea mai indicata este cea de legume, mai ales in cazul celor cu probleme digestive, deoarece supa de carne este un excitant gastric.

„Fiind un amestec de principii alimentare destul de echilibrat (proteine, glucide, lipide), supa este o modalitate de a-ti potoli foamea cu o cantitate destul de redusa de calorii”, mai spune doctorul Eduard Adamescu.

Ne puteți urmări și pe Google News