În cadrul unei expoziţii de fotografie, ce se va desfăşura între 15-20 ianuarie în nordul Italiei, intitulată "Mănăstiri de lemn", se vor prezenta imagini cu lăcaşele de cult româneşti, din judeţul Gorj, construite din lemn. Vernisajul va avea loc în oraşul Padova, la Centrul Civic.
Fotografiile sunt realizate de românul Emil Bănuţi, sub coordonarea lui Silviu Octavian Ciocşan, inspector patrimoniu naţional bisericesc din cadrul Mitropoliei Olteniei.
Desfăşurat pe parcursul anului 2008, în Gorj, proiectul prezintă 40 de fotografii ale bisericilor de lemn şi a altor obiecte de patrimoniu, icoane, crucifixe şi candelabre din lemn.
Emil Bănuţi, născut în 1968, la Dolj, a participat, pe parcursul carierei sale, la diverse expoziţii personale şi de grup, naţionale şi internaţionale. La scurt timp de la absolvirea Facultăţii de Electromecanică din Craiova, acesta a decis să urmeze şi cursurile Academiei de Arte Vizuale "Ioan Andreescu" din Cluj-Napoca, Secţia Foto-Video, Procesare computerizată a imaginii, pe care le-a terminat în 1998.
Expoziţii personale: 1998 – „Călan – Spiritul locului”, Vechea Sinagogă, Cluj-Napoca - Proiect de diplomă 2000 – „Element contemporan”, Galeria Arta 1, Craiova 2003 – „Eterna secundă”, Galeria Arta 1, Craiova 2004 – „Bonţida”, Galeria Arta 1, Craiova 2005 – „Gângiova din căruţă”, Galeria Arta 1, Craiova 2006 – „Lapiezurile – Celebre anonime”, Galeria Arta 1, Craiova Preotul Silviu Ciocşan s-a implicat în divserse proiecte de valorizare a monumentelor istorice şi de patrimoniu autohton. Născut în decembrie 1978, a realizat cercetări despre bisericile de lemn din judeţul Gorj şi a iniţiat proiectul albumului “Bisericile de lemn din judeţul Gorj – tezaur de arhitectură şi iconografie românească”. În acest moment, este doctorand al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.
Evenimentul din Italia este organizat de Asociatia Columna din Italia, Fundaţia Cuvântul care Zideşte, a Mitropoliei Olteniei, în parteneriat cu Comune di Padova- Consiglio di Quartiere 3 Est, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Gorj şi Parohia ortodoxă română Petru şi Pavel din Padova.
Asociaţia română Columna a fost înfiinţată pe 30 martie 2005, la Padova, pentru a promova cultura românească în Italia şi "pentru a menţine vii tradiţiile româneşti în inimile românilor din Padova şi pentru a contribui la îmbunătăţirea imaginii românilor în Italia. Considerăm că e de preferat să ne înţegrăm în noua comunitate, menţinând şi bogăţia culturii strămoşeşti, decât să fim pur şi simplu asimilaţi, pierzând, definitiv, posibilitatea de a deveni un adevărat pod de legătură şi dialog între două naţiuni diverse", menţionează Elena Rădulescu, preşedintele Asociaţiei.