Mănăstirea Nicula, circ și credință: după turul bisericii în genunchi, pelerinii s-au bătut pe sarmale | VIDEO

Mănăstirea Nicula, circ și credință: după turul bisericii în genunchi, pelerinii s-au bătut pe sarmale | VIDEO

Circa 25.000 de oameni au urcat până la Sfânta Mănăstire, un fel de Mecca a creştinilor din Ardeal. Urcuşul până la Dumnezeu e străjuit de „bâlciul deşertăciunilor”, sute de tarabe întinzându-se de-a lungul celor patru kilometri care duc spre biserică

În fiecare an, la Nicula, zeci de mii de credincioși vin să se închine Fecioarei Maria și icoanei făcătoare de minuni. Și, la fel ca în fiecare an, parcă la un semn nevăzut, cu o zi înainte de 15 august, micul sat care se întinde de-a lungul drumului care urcă spre Sfânta Mănăstire devine neîncăpător pentru miile de mașini, autobuze și mai ales pentru pelerini. Cum la musulmani există obiceiul ca măcar odată în viață să ajungi la Mecca, așa și la ortodocşi se spune că nu poți fi creștin adevărat dacă nu ai fost în pelerinaj la Nicula.

Un talmeş-balmeş la poalele mănăstirii

Ceea ce se vede la Nicula depăşeşte orice imaginaţie. Credincioși adevăraţi amestecați cu habotnicii, afaceriști mărunţi și găinari, toți vin la Nicula, unii pentru a se ruga Fecioarei pentru a le da sănătate și spor iar alţii pentru a mai face un ban, și nu puțini. Drumul care duce spre Mănăstire este presărat cu tarabe și cu cerșetori, oameni săraci sau chiar călugări care imploră pelerinii pentru un mic ajutor bănesc pentru bisericile pe care le ridică. Pentru a elimina haosul provocat de veşnicul „du-te vino” al pelerinilor - unii care urcă dealul spre mănăstire iar alții care îl coboară -, organizatorii au închiriat microbuze care, pentru 2 lei, te duc și te aduc fără să te mai obosești să parcurgi cei patru kilometri la urcare și alți patru la coborâre. La Nicula, comerţul la marginea drumului înflorește brusc și se sfârșește la fel de brusc după slujba religioasă din 15 august. Tarabele sunt ticsite cu de toate: turtă dulce "Nicula 2011", medalioane cu cruciulițe care se pot lipi cu niște ventuze de parbrizele mașinilor, blugi ieftini aduși din Turda sau pantofi cărora după prima ploaie le cade talpa, cergi, blănuri, icoane, vase de lut, pelerinilor li se oferă orice. Chiar și porumb fiert cu doi lei bucata.

Oriunde ai sta, eşti copleşit de mulţime

Puhoaiele de oameni te împresoară din toate părţile, e imposibil să-ţi găseşti un refugiu: imediat ce porţile de lemn ale mănăstirii se deschid, nu mai poţi arunca un ac. Pe dealul din spatele bisericii mii de oameni stau întinşi pe pături şi ascultă slujba de Sfânta Maria, în cel mai mare picnic ce poate fi văzut în România. Trupuri lipite între ele se sufocă în biserica de piatră sau se calcă pe picioare la coadă pentru închinarea în faţa icoanei făcătoare de minuni; iar alte sute de credincioşi se învârt în coate-n şi-n genunchi în jurul bisericuţei de lemn. Maria Petrea este pelerinul tipic, femeia venind la Nicula de zeci de ani pentru a se ruga pentru binele ei şi al familiei. Rugăciunile, spune femeia, îi fac bine. "Mă pun în genunchi și în coate pentru că așa simt că trebuie să fac. Nu mă doare nimic. Mă rog într-una pentru binele familiei mele", spune femeia.

Pentru credincioşi există hrană spirituală din belşug

La slujba religioasă din acest an au participat șase mitropoliți și episcopi, între care mitropolitului Clujului, Andrei Andreicuț, episcopul vicar Vasile Someșanu dar și episcopul Giurgiului, PS Ambrozie. Ultimul le-a vorbit credincioşilor despre însemnătatea și importanța aceste mări sărbători în viața fiecărui creștin. "Marii artiști ai lumii, inspirați de Dumnezeu, au încercat să redea ceva după măsura harului despre Născătoarea de Dumnezeu. Cum am putea noi, cu mintea noastră pătimașă, să vorbim despre această taină de care și îngerii lui Dumnezeu se cutremură? Cum să fie cuprinsă de un mormânt Cea care este Maica Vieții noastre?", a spus PS Ambrozie, la slujba de duminică seara, care a precedat Marea Sărbătoare. Starețul Mănăstirii Nicula, Andrei Coroian spune că pelerinii obișnuiesc să vină cu câteva zile mai repede și să stea în cort. "Vin din toată țara și stau oamenii la cort. Noi ne pregătim cu o lună înainte. Aici, la Nicula se respiră spiritual, este hrană spirituală din belșug. În sensul acesta ne-am pregătit. Încă de vineri seara a început un program special pentru hramul mănăstirii. În noaptea de sâmbătă spre duminică a avut loc o priveghere până noaptea târziu", a spus starețul mănăstirii.

Ne puteți urmări și pe Google News