Franța elimină pensiile speciale. Dar nu și în cazul bugetarilor din administrație

Sursa: Dreamstime.com

Reforma pensiilor a ajuns din nou pe masa politicienilor francezi după ce aceasta a fost întreruptă în 2020 pe fondul pandemiei. Acum, acest subiect devine unul dintre principalele probleme ale Franței, după ce proteste masive au fost organizate în întreaga țară.

Prin proiectul de reformă a pensiilor, prezentat de șefa Guvernului francez, Elisabeth Borne, se dorește creșterea vârstei de pensionare, gradual până în 2030, de la 62 de ani, cât este în prezent, la 64 de ani. De asemenea, se are în vedere și schimbarea modalității de calcul a pensiei, propunându-se ca oamenii să contribuie mai mult pentru a primi o pensie completă – 43 de ani în loc de 41,5, până în 2027 în loc de 2034.

Pensii mai mari pentru bugetari

S-a propus, de asemenea, și eliminarea mai multor categorii de angajați care beneficiază în prezent de un regim special de pensionare, fiind vizați angajaţii din transporturi, energie ori Banca Naţională. În schimb, se va păstra un regim special pentru funcţionarii publici, şi pentru profesiile liberale, avocaţi şi artişti.

În Franța există două sisteme de pensii și anume cel general și cel special. 88% din populația activă ar beneficia de un regim general de pensii, precum salariații din sectorul privat, salariații independenți, persoanele cu funcții publice și artiștii.

De cealaltă parte, în regimul special se regăsește doar 7% din populația activă, precum funcționarii, salariații de la companiile naționale și locale de transport, salariații de la companiile de gaz și de electricitate, birourile de notariat, salariații de la Opera din Paris și cei ai Comediei franceze.

Astfel, cei care cotizează la regimul special de pensionare au parte și de mai multe beneficii, cum ar fi ieșirea la pensie înainte de vârstă.

Prin urmare, în urma noilor modificări de la Reforma pensiilor, se dorește eliminarea regimului special și impunerea acelor angajați de a munci doi ani în plus. Franța are cea mai mică vârstă de pensionare din Uniune, drept pentru care se dorește creșterea sa constată până în 2030, până se ajunge la 64 de ani.

Modul de calcul al pensiilor din Franța

Modul de calcul al pensiilor este diferit de la un angajat la altul, în funcție de domeniul în care a profesat. Spre exemplu, pentru un vânzător se vor lua în calcul veniturile medii din cei mai buni 25 de ani, în timp ce pentru funcționari contează salariile, fără prime, din ultimii șase ani de activitate.

După ce au fost anunțate noile măsuri ce se doresc implementate, sute de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta. Sondajele au arătat că 68% din populație nu este de acord cu noua reformă a pensiilor, potrivit știripesurse.ro.