Cumpărăturile ieftine, pe ultima sută de metri

Cumpărăturile ieftine, pe ultima sută de metri

VIAŢA LA -25%. Decizia guvernului de majorare a TVA începând cu 1 iulie i-a adus pe români în magazine, pentru a-şi face stocurile de produse mai ieftine. Singura soluţie care le-a mai rămas românilor, loviţi sâmbătă de vestea că TVA creşte de la 19% la 24%, este să-şi facă rezerve de produse. Majorarea taxei pe valoarea adăugată se va simţi în scumpirea cu circa 5% a produselor.

Cel mai mult vor avea de suferit persoanele care au în plan să-şi cumpere obiecte costisitoare, cum ar fi autoturisme sau bunuri de folosinţă îndelungată.

Astfel, la sfârşitul săptămânii trecute, românii au dat buzna în magazine pentru a mai prinde preţurile mici. Însă, cu toate că cererea este tot mai mare în zilele rămase până la sfârşitul lunii, o parte dintre comercianţi preferă să-şi ţină produsele în depozite, pentru a avea un câştig sporit începând cu 1 iulie.

Taxele, pe spinarea consumatorului final

"Toate taxele care cresc trebuie suportate de cineva. Cine altcineva să le suporte dacă nu consumatorul final? Creşterea TVA va avea ca efect majorarea preţurilor şi, implicit, scăderea vânzărilor, astfel că va creşte şomajul", a declarat Viorel Micula, proprietarul European Drinks, citat de Mediafax.

În fapt, de la 1 iulie, preţurile ar putea creşte chiar cu mai mult de 5%, cât ar fi necesarul ca să acopere diferenţa de TVA. Asta deoarece unii comercianţi ar putea profita de scumpirea inevitabilă fie pentru a rotunji preţul în favoarea lor, fie pentru a plusa chiar şi nejustificat la scorul afişat la raft. În această situaţie, consumatorii trebuie să fie extrem de atenţi la preţurile practicate în magazine şi să aleagă, pe cât posibil, comercianţii corecţi.

Avertismentele reprezentanţilor băncii centrale privind consecinţele inflaţioniste ale creşterii TVA sunt confirmate de exemplul Ungariei. După ce autorităţile din statul vecin au decis o creştere a taxei de la 20% la 25%, începând cu 1 iulie 2009, inflaţia a explodat. Ungaria a încheiat anul trecut cu cea mai mare inflaţie din UE, de 5,4%. Totodată, economia ţării a fost lovită şi de scăderea vânzărilor către populaţie cu 2,3%.

În România, TVA a apărut odată cu trecerea la economia de piaţă şi a înlocuit impozitul pe circulaţia mărfurilor. Un TVA de 18% a fost introdus începând cu 1 iulie 1993 şi s-a aplicat până la sfârşitul lunii ianuarie 1998, după care cota standard de TVA a urcat la 22%. Acest nivel a fost redus la 19% începând cu 1 ianuarie 2000 şi se va aplica până pe 30 iunie.

Guvernul a luat decizia dură după ce Curtea Constituţională nu a acceptat reducerea pensiilor. Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat că liberalii nu vor vota favorabil măsura privind majorarea TVA, precizând că juriştii din partid vor sesiza, eventual prin Avocatul Poporului, problemele de consti tuţionalitate pe care le ridică OUG emisă de guvern.

EFECTUL NEGATIV AL SCUMPIRILOR

Inflaţia va exploda după creşterea TVA

Banca Naţională a României (BNR) îşi poate lua adio de la ţinta de inflaţie în acest an. Creşterea TVA cu 5 puncte procentuale va genera o explozie a inflaţiei în luna iulie, ce va duce indicatorul mult peste ţinta anunţată de guvernatorul Mugur Isărescu, de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct.

Analiştii economici din bănci, chestionaţi de Mediafax, prognozează o inflaţie cuprinsă între 6-8%, din cauza majorării taxei pe consum. Mai mult, atât Rozalia Pal, economistul-şef al UniCredit Ţiriac, cât şi Nicolaie Chidesciuc, economistul-şef al ING Bank, sunt de părere că măsura decisă de executiv ne va adânci într-o recesiune mai mare decât cea anticipată în prezent.

Inflaţie mare, un leu mai slab

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, este chiar mai pesimist şi vorbeşte despre o posibilă inflaţie de 10-12%.

"Teoretic, ar putea fi două momente din punct de vedere al efectelor asupra inflaţiei. În primul, scumpirea mărfurilor cu 5% ar duce la o inflaţie de 10%. Pe urmă, al doilea moment ar putea determina majorarea inflaţiei cu încă două procente, din cauza panicii, lăcomiei comercianţilor", a declarat reprezentantul băncii centrale, citat de Mediafax.

El a precizat însă că nu este obligatoriu ca teoria să se transpună cu exactitate în practică. Vasilescu a mai avertizat că o inflaţie mare poate genera o depreciere a leului.

Alt consilier al guvernatorului, Lucian Croitoru, a precizat că dacă majorarea taxelor va afecta inflaţia, banca centrală va fi nevoită să intervină. "Dacă Ministerul Finanţelor reuşeşte să rămână în deficit, vom vedea cum evoluează economia. Dacă deficitul alunecă, în mod cert va afecta politica de dobânzi", a mai spus Croitoru.

"Scumpirea mărfurilor cu 5% ar duce la o inflaţie de 10%, care poate creşte cu încă 2% din cauza panicii şi lăcomiei comercianţilor." ADRIAN VASILESCU, consilier al guvernatorului BNR

AMÂNARE

Şedinţa FMI, săptămâna asta

Răstunarea de situaţie din România a făcut ca boardul Fondului Monetar Internaţional (FMI) să-şi amâne şedinţa programată pentru astăzi, în cadrul căreia urma să decidă dacă ne deblochează sau nu următoarea tranşă de bani. Anunţul a fost făcut sâmbătă, de şeful misiunii Fondului în România, Jeffrey Franks.

"Discuţiile privind măsurile alternative sunt deja avansate şi suntem încrezători că vor putea fi prezentate în board foarte repede", a precizat oficialul într-un comunicat de presă.

Autorităţile române sunt convinse că banii vor ajunge foarte curând în conturile BNR, după ce au hotărât să majoreze TVA. Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat sâmbătă, la o emisiune televizată, că "tranşa o vom primi pe 1 sau 2 iulie. Intră în board pe 30 iunie sau pe 1 cel mai târziu".

Potrivit şefului Finanţelor, cifrele agreate cu cei de la FMI acoperă diferenţa de deficit între 9,1% şi 6,8%.

Ne puteți urmări și pe Google News